2.2.2022

2021: Proměny Čalantiky v ročních obdobích

Jaro, léto, podzim, zima. Střídají se každý rok, ale přesto je prožíváme pokaždé jinak. V „ době covidové“, kdy nikdo nemůže říct, co bude zítra, s proměnlivostí musíme obzvlášť počítat. 

Přečtěte si, co děti v Čalantice zažily během uplynulého roku, který byl ve znamení překonávání lockdownů a velké radosti z rozvolnění a návratu do škol.

Nové tváře v Čalantice

Leden je v Bangladéši spojený se začátkem školního roku. V Čalantice je to čas, kdy zamáváme našim páťákům (kteří postupují na školu UCEP Ismail School), a  už se těšíme na nové děti ze slumu. V roce 2021 se v Čalantice objevilo 22 nových tváří. Děti si nejdříve v centru hrály, povídaly s našimi učitelkami, a potom společně s rodiči proběhl zápis. Ani se nenadějete a jsou v Čalantice jako doma. Mimochodem, modrá uniforma, kterou oblékají menší děti, znamená, že jsou teprve předškoláci, v Bangladéši takzvaně KG class (KG = kindergarden = mateřská škola). 

JARO: Jak fungovat během lockdownů?

Již během března se děti v Čalantice učily v menších skupinkách kvůli epidemii covid-19. V dubnu nás pak začaly trápit celostátní lockdowny. Tehdy dostal celý skoro 170 milionový Bangladéš zákaz vycházet z domova na ulici. Jenže, co když domov nemáte, anebo ho představuje 10 metrů čtverečních pro šest lidí. Na toto období vzpomínají rodiny ze slumu jako na jedno z nejtěžších (Poslechněte si třeba rozhovor s rodinou 15leté Yasmin). Nejen kvůli stísněnému prostoru, ale především protože nebyla žádná práce. Většina tatínků z Čalantiky pracuje jako námezdní dělníci na příležitostných stavbách. Během tvrdých lockdownů, ale ani tahle možnost nebyla. A to pro lidi, kteří žijí z ruky do pusy, znamenalo vážný problém.

Během této doby vzdělávací centrum hledalo nové cestičky k pomoci. Zorganizovali jsme distribuci potravin, kdy všech 112 podporovaných rodin obdrželo balíčky s čočkou, rýží zeleninou a dalšími dobrotami. S dětmi byly paní učitelky v kontaktu po telefonu. Trpělivě jim vysvětlovaly všechny domácí úkoly, cvičení v učebnicích a snažily se, aby děti všechno nezapomněly. Za to jim patří obrovský dík, protože obvolat všech 80 dětí individuálně rozhodně není to samé jako odučit hodinu ve třídě. 

LÉTO: Letní prázdniny na covidové houpačce

Následujících pár měsíců bylo jako na houpačce, otevřeno, zavřeno, otevřeno, zavřeno, až v srpnu přišlo trvalejší rozvolnění. Školy sice byly pořád zavřené, ale Čalantika po dohodě s místní vládou mohla začít fungovat, protože se jedná i o výživový program. V září se pak otevřely i ostatní školy, což byla velká radost především pro náš sesterský program Banglakids, který zprostředkovává adresnou podporu dětí po celém Bangladéši.

PODZIM: Pestrá osobní setkání

S rozvolněním opatření přišla i možnost navštívit děti a jejich rodiny v Bangladéši osobně. Měli jsme to štěstí, že naše návštěva vyšla na datum, kdy děti vyrážely na exkurzi do zábavního parku DNCC Wonderland. Vidět jejich radost bylo nádherné a snad na vás alespoň trochu dýchne její kouzlo v této fotoreportáži. A nebyli jsme jediná návštěva! Na děti se přišel podívat i Matouš Špírek se svým týmem z firmy Malfini, která centrum dlouhodobě podporuje. 

ZIMA: Zářivé úsměvy

Zima přinesla v Čalantice jednu novinku, a to zubařskou péči. Doktoři z ADC (Adventist Dental Clinic) dětem provedli prohlídku a zjistili, že jsou potřeba další placené zákroky. V rámci kampaně „Vykouzli zářivé úsměvy“ čeští dárci dětem se spravením zoubků pomohli, a do Bangladéše tak putovalo 75 000 Kč. Děkujeme všem, co se zapojili!

Zvládat nejistotu, kterou covidová doba přináší, chce hodně odvahy, flexibility a hlavně neztrácet naději. Bangladéš má to štěstí, že v něm žijí úžasní lidé, kteří toto zvládají. Ať už mluvíme o našich učitelkách, které dětem každý den dávají lásku a péči, o maminkách, které obětavě pracují od rána do večera, aby bylo na jídlo a nájem, nebo o samotných dětech, které jsou za příležitost chodit do školy nesmírně vděčné. Děkujeme, že jim s námi dáváte naději na lepší budoucnost.

Chcete se také připojit do týmu Čalantiky? Staňte se pravidelným dárcem!

Darujte vzdělání, darujte budoucnost. 

 

 

 

 


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.