22.11.2021

Kruh dobra se uzavírá. 15letá Yasmin doučuje mladší děti

15letá Yasmin je bývalou žákyní Čalantiky. Nyní dále studuje za podpory českých dárců. Během covidu začala doučovat mladší děti a pomáhá tak i svojí rodině. Čím chce být Yasmin až bude velká? A proč si myslí, že je vzdělání důležité? Ptali jsme se na to během návštěvy u ní doma.

 

 

Podívejte se na rozhovor s Yasmin a její rodinou. 

Nejvzdělanější z rodiny

Yasmin pochází z velké rodiny, má 3 sestry a dva bratry. Ačkoli je ze všech sourozenců nejmladší, dosáhla už nyní nejvyššího vzdělání. Její starší sestry, Reshma (16) a Razia (18), pracují v textilní továrně a finančně podporují rodinu. Oba rodiče jsou totiž nemocní a nemohou docházet do zaměstnání. Yasmin občas něco ušetří za doučování, a tak také přispívá do rodinného rozpočtu. Dokonce pro svoji rodinu koupila postel!

Nařízená izolace – a co když není kde?

Příbytky ve slumu jsou maličké. U Yasmin doma žije na 12 metrech čtverečních šest lidí. I za tento malý prostor jsou ale vděční, při požáru ve slumu v roce 2020 totiž jejich domov shořel na popel.

Najednou nebylo kam jít a začínala zrovna epidemie covid-19. Vláda doporučovala každému izolaci. Yasminina rodina našla náhradní obydlí v prostorách státní školy Islamia School společně se stovkou dalších rodin. O izolaci tak nemohla být ani řeč. V květnu 2020 se podařilo příbytky znovu vystavět a rodina se do slumu Čalantika vrátila.  

Hurá do školy! Alespoň přes telefon

Covid-19 více či méně poznamenal život každého z nás. V Bangladéši přišlo mnoho lidí o svoji obživu a děti nebyly 18 měsíců ve škole. Studentům institutu UCEP nabídli online hodiny, ovšem málokteré dítě ze slumu mělo možnost se jich účastnit. Yasmin s pomocí svých sester našetřila na telefon s připojením k internetu. Mohla tak sledovat online hodiny a dále studovat. Díky ní měli učitelé z institutu UCEP spojení i s ostatními studenty ze slumu, kterým Yasmin také pomáhala a předávala úkoly.

Kruh dobra se uzavírá

Příběh Yasmin krásně vystihuje nejdůležitější podstatu našeho projektu. Dobro, v podobě vzdělání, které společně rozdáme, se několikanásobně vrátí. Díky tomu, že čeští dárci podpořili Yasmin ve studiu, mohou se vzdělávat i další děti, kterým ona sama pomáhá. Kruh se uzavírá, tentokrát ale ne bludný kruh chudoby, ale kruh dobra.

Změnit svět, nebo jen jeho malou část, vzděláním je běh na dlouhou trať, protože vzdělávání je  dlouhodobý někdy i celoživotní proces. Změna, kterou takto docílíme, je ale významná a trvalá. Jsme vděční, když vidíme tyto výsledky našeho společného úsilí.   


zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.