20.2.2023

Z kalendáře Čalantika: rok 2022

Kalendář Čalantiky byl v roce 2022 opět plný vzdělávacích aktivit pro děti i dospělé. Dětem se v mnoha věcech dařilo, ale také se potýkaly s mnoha překážkami, jako byla komplikovaná docházka na začátku roku kvůli Covidu-19 nebo následky ničivého cyklonu Sitrang.

Co všechno děti prožily, jaké nové zkušenosti získaly a jak jste je v tom všem podpořili prostřednictvím vzdělávacího centra Čalantika?

2022 v podobě čísel

Covid-19 sice zkomplikoval lednový začátek bangladéšského školního roku, ale už v únoru děti opět zasedly do školních lavic. Dětem se ve škole opravdu daří, 118 ze 121 studentů postoupilo do vyššího ročníku. Gratulujeme také 8 maturantům, kteří úspěšně zvládli zkoušku dospělosti.

16 802 nutričně vyvážených obědů přineslo krásné výsledky v podobě 70 plnějších bříšek a obličejů dětí, jejichž BMI index se navýšil na zdravé hodnoty. Co se zdravotní péče týče, děti během roku absolvovaly 5 lékařských prohlídek a 1 zubní prohlídku. 

Vzdělávání očima absolventů

Během naší návštěvy v Čalantice jsme se setkali s dětmi, které úspěšně dokončily základní školu. A co nám na to řekly?

Hassan (14) sní nejen o tom, že vystuduje akademii a stane se pilotem. Moc si přeje, aby i on sám mohl v budoucnu finančně podporovat vzdělávání dětí z chudých poměrů. Chce dávat dál to, co sám dostal.

Romjan (14) si jde tvrdě za svým snem: „Chci dokončit školu, sehnat důstojnou práci a přestěhovat se na venkov. Chtěl bych klidnější život v lepších podmínkách, než v jakých jsem vyrostl. A dobře zabezpečit svoji rodinu.“

Moyna (18) říká: „Naši učitelé ze mě díky štědré podpoře dárců vychovali slušnou dívku. Naučila jsem se dobře rozhodovat. Studium mi také pomohlo rychle najít své první zaměstnání.“ 

Podobně to má Sumaya (13), která ve slumu učí ostatní děti a předává dál to, co sama od dárců a obětavých učitelů do života získala. „Je to to nejmenší, co můžu udělat. A přitom pro místní děti tak důležité, znám to z vlastní zkušenosti.“ 

Vzděláváme nejen děti, ale i jejich maminky, které se zúčastnily 185 lekcí zaměřených na zdravotní péči a výuku psaní a čtení. Rodiče se také účastnili dvou seminářů o problémovém chování.

Jedna z maminek Halima Begumová, 45 let, nám řekla: "Neuměla jsem napsat ani své jméno, ale po návštěvě kurzu gramotnosti pro dospělé už své jméno napsat dokážu. Ráda na kurzy psaní a čtení chodím."

Expedice Ganga

Expedice Ganga rozhodně přispěla k jedinečnosti tohoto roku. S olympionikem a několikanásobným mistrem světa ve vodním slalomu Vavřincem „Vávrou“ Hradilkem, jsme v říjnu sjeli po vodě Gangy 121 km na pomoc 121 bangladéšským dětem ze vzdělávacího centra Čalantika. 

 

O celé expedici natočil kameraman Martin Vrbický i dokument, jehož premiéra byla v listopadu. Zkrácenou verzi také odvysílala Česká televize v pořadu Objektiv. Plnou verzi můžete shlédnout zde.

Více o nevšedních zážitcích a průběhu expedice si můžete přečíst na webových stránkách Expedice Ganga. Najdete zde také pestré fotografie pod optikou Bangladéšského života.

Navštívili jsme Bangladéš

Na monitorovací cestu se někteří z nás vydali už poněkolikáté, ale Klára se Zdeňkou se do Bangladéše vydaly poprvé. A toto jsou jejich dojmy.

„Očekávala jsem, že Bangladéš bude výrazně jiný než Zambie a Uganda, kde jsem byla. Mnohé však bylo překvapivě podobné. Třeba hospodaření a zemědělství na obyvatel venkově, situace lidi žijících v chudobě, výuka v kapacitně plných školách i styl výuky. Hustota zalidnění v Dháce, to byl celkem šok. Spousta lidí všude a permanentně. Mnoho vysokých obytných budov i továren, nedostatečné odpadové hospodářství, související všudypřítomný odpad na ulici. Ale ty západy slunce, pohostinnost a laskavost místních obyvatel, to bylo opravdu něco. Rozhodně bych jela znovu!“ -Klára Kalinová

Než jsem Bangladéš navštívila, myslela jsem si, že tam mají úplný středověk. No, ...mají, ale ne všude. Realita mě příjemně překvapila, protože jsem na školách a v institucích podporovaných Adrou potkávála řadu schopných a aktivních lidí s vizí a touhou pracovat na změnách k lepšímu. A jejich práce byla vidět. To mi dělalo velikou radost." -Zdeňka Zlatušková

Radost zvaná „study tour“

Růžová trička, bílé tenisky, jásání, výskání, skákání, běhání a zářivé úsměvy. To jsou děti z Čalantiky na jediném výletě v roce zvaném „study tour“. Dnes to bude do muzea bangladéšských vzdušných sil, které je také zábavním parkem. Od rána panuje ve vzdělávacím centru Čalantika neskutečné nadšení. Děti poskakují a dovádějí a mají proč. Od hlavního sponzora dostaly nová růžová trička a bílé tenisky, a čeká je výlet. Další zážitky z cesty a také z celé expedice Ganga si můžete přečíst zde.

Děti ze slumu Čalantika žijí v těžkých, téměř nepředstavitelných podmínkách a s často nejasnou a bezvýchodnou budoucností. Jen několika šťastlivcům se podaří prolomit kruh chudoby a právě vzdělání je nejčastěji tím nejúčinnějším prostředkem k lepšímu životu. Všechny úspěchy dětí a plynulý chod každodenního provozu centra jsou rovněž vaší zásluhou.

To vše je možné právě díky vaším příspěvkům, proto vám z celého srdce děkujeme.

Podpořte budoucnost dětí ze vzdělávacího centra Čalantika pravidelným nebo jednorázovým příspěvkem.


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.