1.12.2020

Vzdělání Mahimy je pro její rodinu nejvyšší prioritou

Mahimě je 13 let a pochází z velmi chudých poměrů. Tatínek jí zemřel na rakovinu a její starší bratr trpí duševním onemocněním. Příjmy rodiny jsou minimální, a maminka si proto musí každý měsíc půjčovat na jídlo. Díky vzdělávacímu centru Čalantika však může Mahima na sobě pracovat. Vyniká v matematice a až bude velká, ráda by se stala úspěšnou právničkou, která bude bojovat za práva chudých lidí.

 

Mahima pochází z velmi chudých poměrů. Její rodina se přestěhovala do slumu Čalantika z venkova, kde byl nedostatek příležitostí k výdělku. Tatínek bohužel v roce 2017 zemřel na rakovinu a rodina prochází těžkým obdobím nejistoty, nedostatku financí a bojem o přežití. Její nejstarší bratr trpí duševním onemocněním. Její další starší tři sourozenci již pracují jako nekvalifikovaní dělníci v tiskárně a na stavbě, ale jejich příjmy jsou velmi malé. Mladší sestřička chodí do 2. třídy. Mahima má celkem pět sourozenců.

Maminka Mahimy vypomáhá v domácnosti bohatší rodiny, ale plat je nízký. Musí si půjčovat na jídlo, nájem za chudý přístřešek ve slumu a základní hygienické potřeby. V březnu rodina navíc přišla o veškerý majetek během požáru a v následujících měsících také o příjmy v důsledku COVID-19. Mahima je ale silná dívka, když se před několika lety dozvěděla o vzdělávacím projektu Čalantika, ihned se o něj začala zajímat. Byla vybrána jako potřebné dítě a ADRA jí nabídla pomoc. Dnes patří k nejlepším studentkám, která krásně kreslí a vyniká v matematice.

Mahima ráda pomáhá své mamince v domácnosti a ze všeho nejraději s ní pracuje na malé zahrádce ve slumu. Ke své rodině cítí silné pouto a zároveň zodpovědnost. Chce se stát právničkou a pomoci své rodině a dalším chudým lidem. Podle Mahimy jsou chudým lidem upírána jejich práva a je přesvědčená, že se všemi by se mělo zacházet rovnocenně a s respektem. Její maminka nám řekla: "Já sama jsem nemohla studovat a nedokážu se proto sama o sebe postarat. Přála bych si, aby moje děti byli vzdělané a nezávislé osoby. Děkuji organizaci ADRA, že stojí za lidmi jako jsem já a že poskytuje mému dítěti vzdělání, jídlo a zdravotní péči."

Mahima (uprostřed) s maminkou a malou sestřičkou.

 

 

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.