22.12.2018

Vánoční dopis z Čalantiky

I když příběhy lidí žijících ve slumu v Bangladéši nejsou typickým vánočním příběhem, i tak skrývají plno naděje. Naději na lepší budoucnost, která je s kvalitním vzděláním čeká. Sedmiletý Bellal nám jednou napsal: „Tatínek zemřel, když jsem byl malý. Maminka nemůže pracovat, protože je kvůli špatným podmínkám ve slumu nemocná. Chci se dobře učit a až budu velký, chci být doktorem. Vyléčím nejen svoji maminku, ale i ostatní lidi ze slumu.“  Motivace, jakou má Bellal, je pro nás inspirací. Dětem a maminkám budeme pomáhat i v dalším roce.

 

 

Vážení a milí příznivci Čalantiky,

přichází Vánoce a konec roku a my Vám chceme poděkovat, že jste s námi i letos pomáhali v Bangladéši. Podpořili jste 80 dětí a jejich rodiny v chudinském slumu v Dháce, kde sídlí vzdělávací centrum Čalantika. Menší děti sem chodí do školky, starší na doučování a maminky se učí číst a psát. Děti tu dostávají teplé jídlo, školní pomůcky a uniformy. Jim i rodičům poskytujeme pravidelnou lékařskou péči. Maminky měly tento rok hodiny gramotnosti obvykle 3x týdně a během roku mohly navštívit 3 kurzy s různým zaměřením.

I když příběhy lidí žijících ve slumu v Bangladéši nejsou typickým vánočním příběhem, i tak skrývají plno naděje. Naději na lepší budoucnost, která je s kvalitním vzděláním čeká. Sedmiletý Bellal nám jednou napsal: „Tatínek zemřel, když jsem byl malý. Maminka nemůže pracovat, protože je kvůli špatným podmínkám ve slumu nemocná. Chci se dobře učit a až budu velký, chci být doktorem. Vyléčím nejen svoji maminku, ale i ostatní lidi ze slumu.“  Motivace, jakou má Bellal, je pro nás inspirací. Dětem a maminkám budeme pomáhat i v dalším roce.

 

Děkujeme, že jste součástí našeho týmu!

 

Centrum Čalantika funguje díky podpoře dárců z České republiky. Možností, jak rodinám na takovou dálku pomoci, je spousta. Od individuálních dárců přes kreativní nápady dobrodruhů a sportovců až po velké firmy. Všechny tyto cesty pomoci jsou důležité a my si jich moc vážíme.

 

Individuální dárcovství

Individuální dárci, zejména ti pravidelní, patří k jádru podpory, kterou do Bangladéše posíláme. I když se měsíční částka jednotlivce může zdát kapkou v moři, dohromady tvoří základ podpory. Mnohým z Vás jsme letos dali titul Hrdý podporovatel a to v případě, přesáhla-li Vaše roční podpora 6000Kč (500Kč měsíčně). Další jednorázové dárce ani nedokážeme spočítat.  Buď jsme dostali jednorázový dar na účet, nebo do kasičky v rámci veřejné sbírky.

Společensky odpovědné firmy

Společenská odpovědnost firem je v českém prostředí dnes už běžné téma. Úzce souvisí s neziskovým a pomáhajícím sektorem. Projektu Čalantika v tomto roce pomohlo několik desítek firem. Například textilní firma ADLER, která dováží většinu své produkce právě z Bangladéše, pomáhá Čalantice pod heslem „Chceme vracet tam, odkud bereme“. Další firmy nám věnovali dar finanční nebo věcný na podporu kampaní. Na projektu Dobroběžka například spolupracovalo celkem 20 firem a organizací!

 

Těší nás, že si firmy svoji společenskou odpovědnost uvědomují a projevují sounáležitost právě s lidmi v nejchudší části Bangladéše. Jste nezbytnou součástí našeho týmu.

 

Neotřelé nápady, kreativita, tak to jsou letošní dobročinné kampaně na podporu Čalantiky. Ve spolupráci s úžasnými lidmi s velkým srdcem vzniklo několik projektů na podporu nejchudších rodin v Bangladéši. Ze všech akcí se vždy našlo spoustu dárců. Největšími kampaněmi letos byly:

Freestyle Mondays - aneb 12 benefičních koncertů s umělci z celého světa, které se konaly během celého roku 2018. Vybrané peníze ze vstupného letos organizátoři věnovali centru Čalantika. Během večerů probíhala také pravidelně aukce obrazu, na kterém bylo znázorněno některé bangladéšské dítko z Čalantiky. Částka ještě není finální, ale již nyní přesahuje 104 000 Kč.

Dobroběžka – Dobročinná kampaň Adry a dobrodruha Marka Jelínka, který se rozhodl ujet 7 850 km Asií na koloběžce Dobroběžce a pomoci tím dětem v Bangladéši. Jeho cestu z Indie do Singapuru jste sledovali na stránkách www.dobrobezka.cz, kde jste kupovali Markovy virtuální kilometry. Celkem jste vybrali 102 197 Kč. Významným partnerem byla firma Yedoo, která darovala koloběžku do soutěže s Dobroběžkou.

Adra běh - I letos se zaměstnanci a příznivci Adry a sportu rozhodli dát si do těla v Letenských sadech. Díky sportovním výkonům běžců a dalším příspěvkům návštěvníků se podařilo vybrat téměř 70 000 Kč pro Čalantiku.

Pop-up jóga - Během horkých letních dnů jste si mohli protáhnout těla na charitativních lekcích jógy. Ve spolupráci s Yoga room Prague jste si dvakrát zacvičili v Riegrových sadech. Vstupné bylo dobrovolné a výtěžek 6 692 Kč podpořil centrum Čalantika.

 

Podporovali nás také další jednotlivci, ochotní dobrovolníci, šikovní grafici a webmasteři, nadaní umělci. I Vám patří obrovský Dík!

Moc nás těší, že jsme s Vámi v tomto roce mohli spolupracovat a těšíme se na další setkání v příštím roce. Společně budeme opět pomáhat dětem a maminkám v chudém slumu Čalantika. A jak se zapojit?

  • Darovat pravidelně, nebo i jednorázově
  • Firemní dárcovství
  • Benefiční koncert, výstava, či sportovní akci s výtěžkem pro Čalantiku
  • Charitativní bazar nebo dražba s výtěžkem pro Čalantiku
  • Sbírka ve škole nebo v práci
  • Výzva na FB (například: Pojďme vybrat školní pomůcky pro 10 dětí na rok)
  • Informovat své známé o centru Čalantika, zprostředkovat kontakt na web nebo facebook

 

Přejeme Vám hodně štěstí a zdraví v novém roce a těšíme se na další spolupráci.

Za tým pracovníků Adry

Michaela Kroulíková

Koordinátorka projektu Čalantika

calantika@adra.cz 

+420 731 157 470


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.