10.5.2023

Úsměv budoucí lékařky Sinhy

Sinhy je malá osmiletá holčička žijící v bangladéšském slumu Čalantika na okraji hlavního města Dháka. Navzdory těžkým životním podmínkám je odhodlaná vybojovat pro sebe a svou rodinu lepší život. Sní o tom, že se jednou stane lékařkou. Nejen kvůli prestiži, kterou toto povolání přináší, ale protože chce upřímně pomáhat chudým lidem ve své komunitě.

Život Sinhy ve slumu není snadný. Žije v malém pokoji s rodiči a třemi sestrami. Skrovný příbytek je postaven z bambusu a plechu,  o prostory se dvěma koupelnami se dělí s dalšími osmi rodinami. Navzdory prostředí a obtížné životní situaci zůstává Sinha pozitivní a na tváři má vždy úsměv.

Sinha je studentkou vzdělávacího centra Čalantika, kde navštěvuje první třídu. Do školy chodí ráda a baví ji všechny předměty, ale nejraději má Bengálštinu neboli Bangla. Jejím oblíbeným koníčkem je čtení knih a sní o tom, že se jednou stane lékařkou. Její otec je drobný podnikatel, maminka se stará o domácnost. Oba rodiče pocházejí z chudých rodin, které jim neumožnily získat ani základní vzdělání, jsou negramotní.

Sinhina maminka říká: "Já jsem nemohla studovat ani dělat něco, co by mě uživilo, ale chci, aby moje dcera studovala a byla samostatná. A aby se ve svém životě setkávala s čestnými lidmi. Děkuji Adře za podporu mé dcery."

Sinhina rodina se snaží vyjít s penězi, které otec vydělá. K snídani mají čaj a chléb a k obědu a večeři rýži. Tatínek  vydělává 10 000 taka (cca 2 000 Kč) měsíčně, ale rodinné  výdaje jsou vyšší než jeho příjmy. Navzdory finančním potížím jsou rodiče Sinhy odhodláni poskytnout svým dcerám dobré vzdělání, neboť si uvědomují jeho hodnotu pro každodenní život.

Přestože Sinhini rodiče nemají velké vzdělání, vštěpují své dceři pevné hodnoty. Sinha je zdvořilá a dobře vychovaná holčička, která své školní povinnosti bere vždy vážně. Má ochotnou a vstřícnou povahu a často pomáhá i učitelce ve třídě. Sinhiny kamarádky Jannat a Ria jsou jejími stálými společnicemi. Rádi se společně učí, hrají si a také jedí.

Život Sinhy se změnil, když v roce 2022 nastoupila do vzdělávacího centra Čalantika, které provozuje  ADRA Bangladéš ve spolupráci s humanitární organizací ADRA Česká republika. Sinha se v centru učí  různým školním předmětům, ale také o zdraví, hygieně a dobrých mravech. Centrum jí poskytuje bezpečný prostor, kde se může učit a rozvíjet, a ona je za tuto příležitost vděčná. Sinha je odhodlaná co nejlépe využít svého vzdělání a jednoho dne se stát lékařkou. Ví, že vzdělání je klíčem k lepšímu životu pro ni i její rodinu, a je ochotna tvrdě pracovat, aby dosáhla svých snů.

Sinhe přejeme hodně sil a štěstí v jejích studijních ambicích a ať jí vzdělání pomůže získat nové příležitosti a možnosti pro sebe i svou rodinu.


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.