22.9.2020

Tahmina: Stanu se doktorkou a budu pomáhat chudým a nemocným!

Tahmina je dvanáctiletá školačka. Chodí do šesté třídy a ze všeho nejvíce ji baví bengálština, bengálská literatura a sport. Paní učitelky o ní říkají, že je neobyčejně bystrá, pozorná a plná pozitivní energie. Rodiče jsou velmi rádi, že jejich dcera může navštěvovat vzdělávací centrum Čalantika a vkládají do ní velké naděje.

 

 

Vzdělání je totiž velká investice, která v budoucnu může nejen pomoci získat kvalifikované a lépe placené zaměstnání Tahmině, ale přinese plody také její širší rodině. Děti v Bangladéši velmi pomáhají svým rodičům a oplácejí jim usilovnou péči, které se jim dostalo v dětství. Obvykle se také snaží pomáhat svým sourozencům, když se dostanou do těžké životní situace. Tahmina má pět sourozenců a z toho tři již mají svou rodinu a živí se jako nekvalifikovaní námezdní dělníci.

Měsíční příjem rodiny je malý - 3 000 Kč. Tatínek se živí jako prodejce zeleniny na trhu a maminka vypomáhá v domácnosti. Její starši bratr, který s rodinou stále žije, pracuje jako námezdní dělník, a mladší bráška chodí do školy. Tahmina se chce stát doktorkou a zajistit pro svou rodinu lepší budoucnost. Chtěla by se odstěhovat ze slumu a najít si hezké a příjemné bydlení, kde nebude špína, zápach a tolik lidí. Také chce pomáhat chudým lidem, kteří jsou velmi často nemocní, ale nemohou si lékařskou péči ani léky dovolit. Tahminu to velmi trápí a jako doktorka by chtěla proti utrpení, které ve slumu kolem sebe vidí, bojovat.

Tahmina se svým tatínkem, který prodává zeleninu na trhu.

Tahmina dříve žila se svými rodiči, čtyřmi bratry a sestrou na jihu Bangladéše. Rodina žila na vesnici a pracovala na poli. Jednoho dne však povodeň odnesla jejich dům a eroze půdy je připravila o pole a pozemek - místo půdy zde nyní tekla řeka. Zoufalé rodině nezbylo nic jiného, než hledat útočiště jinde. V roce 2015 rodina přišla do Dháky a usadila se ve slumu Čalantika, který se pro Tahminu stal novým domovem.

Tahmina před svým domem ve slumu.

Ten samý rok Tahmina začala chodit do vzdělávacího centra Čalantika. Byla vybrána, protože pochází z velmi chudých a komplikovaných podmínek. Jsme rádi, že Tahmina mohla dostat šanci. Tahmina centrum navštěvuje ohromně ráda, dělá obrovské pokroky a patří k nejlepším žačkám ve škole. Jsme rádi, že také celá rodina hodnotí činnost našeho centra pozitivně. Važí si šance pro jejich dceru, ale také vzdělávacích kurzů, které pravidelně navštěvuje Tahminina maminka. Učí se na nich číst, psát a získává důležité informace o hygieně a zdravé výživě.

Tahmina ráda pomáhá svým rodičům s domácími pracemi.

Tahmině přejeme, aby se její sny splnily a aby jí nadále bavilo setkávat se v Čalantice s kamarády, paní učitelkami a bengálskou literaturou. Celé její rodině přejeme mnoho vůle v jejich nepředstavitelně obtížné situaci. Ale stejně tak jim patří náš velký obdiv za to, jak statečně čelí těžkým životním událostem a podmínkám, které si sami nevybrali.

I když je bydlení velmi skromné, Tahmina a její rodina svůj dům o jedné místnosti udržují uklizený a čistý.

 

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.