1.5.2022

Sumaiya - studovala díky Adře, dnes sama učí mladší děti

Představujeme vám Sumaiyu, dvanáctiletou dívku žijící v dháckém slumu. Její rodina před několika lety přišla o všechno kvůli ničivé povodni. Přestěhovali se proto z venkova do hlavního města. Sumaiyin otec je námezdní dělník, matka vypomáhá v domácnostech. Jejich výdělek je ale nejistý a sotva stačí na pokrytí nákladů na živobytí. Nějakou dobu dokonce museli žít jen z jídla darovaného matčinými zákazníky. Když už po několika letech vše vypadalo lépe, slum stihl požár a jejich příbytek vyhořel. Zbylo jim jen pár kousků nádobí a museli začít znovu od nuly.

Video příběh přehrajte zde:

Ačkoli všichni ve slumu ví, že vzdělání je prakticky jediná cesta, jak se z chudoby dostat, v těchto těžkých letech si nemohli dovolit posílat dceru do školy. Když zjistili, že Sumaiya může docházet do vzdělávacího centra Čalantika, byla to pro ně obrovská úleva. Díky štědrým dárcům a pomoci organizace ADRA, která centrum zřizuje, dívka po letech pilné práce úspěšně zvládla všechny zkoušky a dokončila pětiletou základní školu. Nyní studuje na místní střední škole a touží se stát učitelkou. Ačkoli ví, že ji čeká dlouhá a náročná cesta aby si mohla studium dovolit, nehodlá se vzdát.

A co víc, ráda dobro kterého se jí dostalo, rozdává dál. Pravidelně se věnuje doučování sedmi mladších dětí ze slumu. “Jen předávám to, co mám. Doučuju místní děti, jako v Čalantice učili mě. Věřím, že jim to pomůže udržet tempo na základce a za pár let se dostat na střední školu jako já,” říká s typickým úsměvem.

Sumaiyu mají rády nejen děti, které učí. Její každodenní odhodlání oceňují sousedé i učitelé.

 

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.