2.9.2020

Přehledně: Čalantika v době koronaviru

Vývoj pandemie COVID-19 v Bangladéši, vysoká mortalita lékařů a půjčky. Pokračující pomoc chudým dětem a rodinám v Bangladéši, znovuotevření Čalantiky a nová výstavba shořelého slumu. Tak takové jsou dnešní novinky z Bangladéše.

Vývoj pandemie COVID-19

Vývoj pandemie COVID-19 není v Bangladéši příznivý. Život drásající opatření a zákaz vycházení (26. března – 30. května) byly ukončeny spíše z důvodu rostoucího ekonomickému tlaku, než z důvodu příznivého vývoje epidemiologické situace. Odpovídají tomu také čísla nakažených. Zatímco 30. května, tedy v den uvolnění opatření, bylo v Bangladéši 44 608 lidí nakažených COVID-19, o cca dva týdny později, 15. června, to už bylo 90 619 nemocných. Na přelomu září a října je v Bangladéši téměř 320 000 lidí s koronavirem, což zemi řadí na 14. nejpostiženější zemi na světě. Bangladéš má dokonce jedno smutné světové prvenství, a to nejvyšší mortalitu lékařů a zdravotníků pečujících o nemocné s COVID-19.

Pomoc postiženým rodinám

Koronavirus udeřil na lidi v Čalantice společně s ohromným požárem, který připravil 54 námi podporovaných rodin o střechu nad hlavou. Ze dne na den tyto rodiny ztratily nejen zaměstnání v důsledku drastických protikoronavirových opatření, ale také domov. Uspořádali jsme sbírku a vybrali jsme 250 000 Kč, ze kterých jsme mohli rodinám všech dětí ze vzdělávacího centra Čalantika poskytnout pomoc ve formé potravinových balíčků.

Slum Čalantika opět stojí

V srpnu se lidem podařilo znovu postavit své domovy. Vrátili se a z bambusu a plechů vystavěli úplně nové domy. Jsou malé a nenabízejí mnoho luxusu, ale pro rodiny představují domov. Jsme rádi, že požárem postižené rodiny se nyní mají kam vrátit a že překonaly toto nepředstavitelně obtížné a stresující období. Přesto vyhráno nemají. Země je nadále sužována virovou pandemií a lidé nemají dostatečné a stále příjmy. Půjčují si, kde mohou, a dluhy je budou trápit ještě dlouho v budoucnosti. Nic jiného jim však nezbývá. Žijí ze dne na den a doufají, že zlé časy odejdou stejně rychle, jako přišly.

Opět ve škole

V Bangladéši jsou stále zavřené školy a děti se neučí. V srpnu jsme však otevřeli Čalantiku za přísných hygienických opatření, abychom mohli alespoň ve stísněných podmínkách pokračovat v našem poslání: vzdělávat děti. Školu navštěvují v menších skupinkách, mají roušky a dodržují dostatečnou vzdálenost. Pro děti také každý všední den vaříme a proto již nehrozí, že budou hladovět.

Prátelé v nouzi

Jedno české přísloví říká: „V nouzi poznáš přítele.“ A Vy, naši milí dárci, jste velkými přáteli malých bangladéšských dětí z chudých rodin. Vaše pomoc je pramenem, který naplňuje jejich základní potřeby i touhu po vzdělání, stejně tak jako naděje jejich rodin. Děkujeme Vám za Vaši vytrvalou podporu. Jste zárukou jejich lepší budoucnosti.

Přehledně: COVID-19 v Bangladéši

29. srpen - uzavření škol prodlouženo do 3. října  
5. srpna  – uzavření škol prodlouženo o dalších 25 dní (do 31. srpna)
13. května – prodloužení nouzového stavu (do 30. května)
  2. května – prodloužení nouzového stavu (do 16. května)
27. dubna – uzavření škol prodlouženo (pravděpodobně do 31. srpna)
23. dubna – prodloužení nouzového stavu (do 5. května)
10. dubna – prodloužení nouzového stavu (postupně až do 25. dubna)
  5. dubna – úplný zákaz mezinárodních letů
23. března – vyhlášen nouzový stav od 26. března do 4. dubna (prodloužen do 9. dubna)
17. března – první potvrzené úmrtí na COVID-19 na území Bangladéše
16. března – uzavření škol od 17. do 31. března (později prodlouženo do 30. dubna)
  8. března – první potvrzený případ nákazy COVID-19 v Bangladéši

   

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.