22.1.2024

Čalantika v roce 2023

Rok 2023 byl pro vzdělávací centrum Čalantika významný především tím, že centrum oslavilo úžasných 10 let od svého vzniku. Děkujeme, že jste s námi v minulém roce byli a pomáhali chudým dětem z Čalantiky na cestě za kvalitním vzděláním a lepšími životními podmínkami. Těšíme se na všechny radosti i výzvy, které nám i dětem přinese rok 2024.

Díky vzdělávacímu centru Čalantika mohou děti získat nejen kvalitní výuku a doučování, školní pomůcky, výživné jídlo, ale také zdravotní a sociální péči. Díky vaší pomoci se aktuálně staráme o 150 dětí a tentok rok si děti v Čalantice pochutnaly na 12 904 nutričně vyvážených obědech.

A co všechno Čalantiku potkalo od jejího založení 15. 6. 2013?

  • Za 10 let existence pomohlo centrum Čalantika již více než 1 200 dětem.
  • V Čalantice si děti pochutnaly více než na 150 000 nutričně výživných obědech.
  • Lékařská péče, která je tak moc důležitá, byla dětem poskytnuta více než 5 100krát.
  • Děti již zažily 9 000 vyučovacích hodin.
  • Rodiče se v průměru účastní 154 lekcí gramotnosti a zdravotnické výuky ročně.
  • Na podporu Čalantiky se uskutečnila celá řada dobročinných akcí.

Oslava 10 let od založení Čalantiky

Významné výročí Čalantiky jsme v listopadu náležitě oslavili v rámci milého setkání v kavárně AdAstra. Při této příležitosti jsme zavzpomínali na uplynulé roky a debatovali o tom, co centrum čeká v následujících letech. Nechybělo ani promítání videovzkazu od dětí, rodičů a kolegů přímo z Čalantiky, které celému večeru přidalo na fantastické atmosféře. 

A co se celý rok dělo přímo v Čalantice?

Školní rok v Bangladéši začíná ve stejný čas jako ten kalendářní. Děti se po svém návratu do škol pilně věnovaly studiu. První dva měsíce roku se nesly v duchu vyučování, kurzů a návstěv domácností. Děti mají 5 vyučovacích hodin denně a zároveň se v centru posilňují výživnou stravou. Zásadní je také poskytování zdravotní péče. To vše můžeme dětem poskytovat díky vám, našim dárcům.

Na cestě za zlepšením kvality života dětí v Čalantice je podstatné věnovat se také jejich rodičům. Z tohoto důvodu poskytujeme vzdělávání i dospělým. Fotka výše byla pořízena na jednom z těchto kurzů v březnu.

Díky vašim darům mohou děti z Čalantiky chodit do školy a získat patřičné vzdělání. Rodiny dětí ze slumu Čalantika totiž nejsou schopny dětem uhradit školné, školní pomůcky a další potřebné věci ke vzdělávání. V dubnu se děti radovaly ze sponzorských darů firmy Malfini, která jim přispívá na vzdělávací pomůcky a podílí se na úhradě části školného.

Pro starší děti z Čalantiky byl duben výzvou. Skládaly totiž důležité zkoušky, tzv. SSC (něco jako maturiuta u nás). Přestože to bylo pro děti stresující období, byly velmi vděčné. Bez pomoci našich dárců by se tak daleko ve vzdělávacím systému dostávaly jen velmi obtížně.

V květnu jsme dětem objednali nové uniformy a boty. Všechny aktivity centra i nadále plynule pokračovaly a dětem byla zajištěna potřebná péče.

Potřebné dary děti obdržely v červnu, kromě školních pomůcek to bylo 80 kusů uniforem a párů obuvi. Preventivní program, který si klade za cíl zvýšit zdravotní a sociální povědomí dětí, se tento měsíc zaměřoval na manželství v nízkém věku a průjmovitá onemocnění. 

V červenci se program zaměřoval na onemocnění Horečka dengue, které se v Bagladéši vyskytuje. Hovořit s dětmi o těchto tématech je velmi důležité. Právě v tomto období bohužel hodně dětí onemocnělo, což jim bránilo v docházce do školy. Díky našim dárcům jim byla poskytnuta řádná zdravotní péče. Preventivní programy jsou v této oblasti taktéž velmi nápomocné. Se zdravotními obtížemi se děti potýkaly také v srpnu, kdy zdravotní sestra v Čalantice byla dětem nápomocna především při léčení bolestí zubů, nachlazení či svrabu.

Velmi oblíbenou a radostně očekávánou aktivitou je pro děti školní edukační výlet. V září navštívily rodinný park v Dháce, kde si užily mnoho zábavy i dobrého jídla.

V říjnu se maminky místních dětí účastnily kurzu vaření, který je velmi obohatil.

Konec roku se nesl v duchu běžných aktivit Čalantiky, včetně zdravotní a sociální péče. Veškerá pomoc, která je dětem v tomto vzdělávacím centru poskytována, je umožněna díky našim štědrým dárcům.

Děkujeme vám za veškerou podporu bangladéšským dětem v roce 2023, které si nesmírně vážíme. Těšíme se na vás opět v tomto roce a Čalantice přejeme ještě skvělých výročí a úspěchů!


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.