28.1.2021

To byl rok 2020: COVID, požár i radost ze smysluplné pomoci

Rok 2020 je za námi. Pojďme si jej společně shrnout. Byl to rok náročný a pro děti a chudé rodiny v Bangladéši zvlášť. COVID-19, ztráta příjmů, požár ve slumu. ADRA a čeští dárci však pomáhají a za námi je mnoho důležité práce a pomoci. Je důvod k radosti.

Monitorovací cesta

Na začátku roku 2020 jsme podnikli monitorovací cestu do hlavního města Bangladéše Dháky za dětmi a jejich rodinami. Setkání bylo dojemné a plné emocí. Strávili jsme spolu několik dní. Viděli jsme, jak se děti učí, obědvají, jak si hrají a kde bydlí. Některé rodiny jsme také navštívili. Pohostinnost a vděk rodin byl nezapomenutelný. Viděli jsme, v čem tito lidé musejí žít. Také jsme se ale mohli přesvědčit, jak moc je pro ně naše pomoc důležitá – krátkodobě i dlouhodobě.

Požár ve slumu

Lidé, kterým shořel „svět“. Tohle setkání se navždy zapsalo do našich srdcí. 11. března lehl slum Čalantika v Dháce popelem. O přístřeší přišlo 10 000 lidí. Mezi nimi také 54 rodin, kterým pomáháme. Díky českým dárcům se podařilo vybrat 250 000 Kč na pomoc postiženým rodinám, které ztratily vše. Lidem se díky pomoci podařilo přečkat několikaměsíční náročné období a obnovit své domovy ve slumu.

54 rodin, které podporujeme, přišly o vše.

COVID-19: výzva pro nás všechny

COVID-19 je výzvou pro většinu lidí na světě. Pro chudé, kterým pomáháme, má doslova devastující dopady. Lidé ztratili práci a nemají za co nakoupit základní potraviny. Naše centrum se pro 100 rodin, kterým dlouhodobě pomáháme, stalo ještě důležitějším než kdykoliv předtím. Distribuovali jsme potraviny, základní hygienické potřeby a informace, jak se chránit. Oproti státním školám v Bangladéši zůstává Čalantika pro děti nadále otevřená, a tak se školačky a školáci mohou učit, dostávat teplé jídlo a jejich maminky docházet na vzdělávací kurzy.

ADRA poskytla lidem potravinovou pomoc.

Jedeme dál!

Krize nekrize, vzdělávací centrum je plně otevřené. Škola zůstává v plné sestavě zaměstnanců a paní kuchařky v roce 2020 uvařily tisíce obědů. Děti podstoupili několik zdravotních prohlídek a Shilpi, naše sociální pracovnice, každý den navštěvuje slum a monitoruje rodinnou situaci dětí. Jsme jedna velká rodina a krize nás stmelila.

Děkujeme

Díky vám, našim dárcům, můžeme pomáhat těm, kteří to potřebují. Situace chudých lidí v Bangladéši je pro českého člověka nepředstavitelná. Asi nikdo z nás nebydlel ve slumu, umíme číst a jako děti jsme nemuseli žebrat na ulici. Společně s vámi se snažíme, aby nic z toho nemuseli zažívat ani lidé na druhé straně planety. Ačkoliv nás dělí tisíce kilometrů, jsme ve své podstatě stejní: chudobu, která způsobuje materiální i duševní bolest, si nikdo dobrovolně nevybral a všichni chceme pro své děti to nejlepší. Podělme se o dostatek, který v České republice máme, s těmi, kteří štěstí a příležitosti ve svém životě zcela postrádají.

Děkujeme MALFINI, a. s., že byl v roce 2020 hlavním sponzorem vzdělávacího centra Čalantika.

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.