28.4.2022

Kamení nad zlato

Rýžování zlata známe asi všichni. Ať už je to z knih Jacka Londona, filmu Zlatá horečka na Klondiku nebo z tradičního letního rýžování na Otavě. Ale věděli jste, že podobným způsobem se rýžuje i kamení? A nemyslíme tím zrovna Vltavíny, Aquamaríny nebo Opály, myslíme tím drobné kamínky, které se u nás povalují téměř na každém kroku. Ne však v Bangladéši.

Za plný koš bude zlatý groš

V Bangladéši hned zrána přicházejí k řece ženy, vybaveny rýžovacími pánvemi - plochými proutěnými košíky, a začínají svůj pracovní den. Naučenými pohyby naberou plnou pánev, zkušeně zakrouží, nechají protéct vodu a získané kameny odhodí do koše stojícího opodál. Za den naplní asi 20 košů o váze 25 až 30 kg. A jaká je odměna za jeden koš? I když je v Bangladéši kamení nad zlato, zlatem se rozhodně nevykupuje. Za jeden plný koš se platí 25 Taka, což je přibližně 6,50 Kč.

Potřebný stavební materiál  

V celé zemi je zoufale málo přírodního kamene. Ten, který tam je, odplaví voda. Proto jej ženy získávají svou těžkou prací zpět. Vytěžené kamení se používá pro zpevnění cest a ve stavebnictví. Dalším způsobem, jak získat tolik potřebný stavební materiál je rozbíjení ručně vyrobených a vypálených cihel. Ovšem to už je zase jiný příběh, třeba ten o cihlářích a cihlách.

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.