9.4.2020

Halima se chce stát doktorkou a pomoci svému nemocnému tatínkovi

Halimě je 9 let a chodí do 3 třídy. Ve škole je nejvíce ze všeho baví bengálština, ale vyniká i v ostatních předmětech. Do vzdělávacího centra chodí ráda, má zde kamarády a může si s nimi hrát. Halima je nesmírně šikovná, pozitivní a vždy ochotná pomoci svým rodičům i ostatním dětem ve škole.

 

 

 

Halima to ale nemá v životě jednoduché. Její rodina přišla do Dháky z jihu Bangladéše po tom, co ztratila své pole v důsledku eroze půdy při povodních. Spolu s rodiči, starší sestrou a dvěma staršími bratry se přestěhovali do Dháky. Otec začal pracovat jako nekvalifikovaný námezdní dělník a maminka vypomáhat v domácnostech. Všichni žijí v malé místnosti ve slumu, záchod sdílí s dalšími dvěma rodinami.

Brzy na to ale její tatínek onemocněl, nemohl hýbat s končetinami a celé dva roky byl připoután na lůžko, ponechán osudu bez lékařské pomoci, kterou si rodina nemohla dovolit. Jeho stav se jako zázrakem zlepšil a nyní opět pracuje všude tam, kde dostane práci. V současné době nosí těžká břemena v textilce a jeho měsíční příjem je velmi nízký.

Halimu velmi ovlivnila nemoc jejího tatínka. Sama jako pětiletá musela podstoupit chirurgický zákrok kvůli velkému zánětu na zádech. Uvědomuje si, že lékařská péče je pro chudé lidi ve slumu vzácností a proto tito lidé velmi trpí. Chtěla by se stát doktorkou, léčit chudé lidi a také pomoci svému nemocnému tatínkovi. Protože je Halima ve škole velmi šikovná a rodiče ji ve vzdělání velmi podporují, určitě se jí její sen jednoho dne splní a stane se doktorkou.

 

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.