16.8.2021

Co je to rikša?

Rikšové jezdí na rikše připomínající kolo a trojkolku zároveň. Přepravují pasažéry nebo náklad z místa na místo a tím si vydělávají na živobytí. V Bangladéši je najdete všude, ve městech i na vesnicích. Vstávají brzy, dlouhé hodiny pracují v horku na slunci, nebo i v dešti. Je to tvrdá práce s nízkým příjmem.

V bangladéšských městech dnes můžeme vidět mnoho moderních dopravních prostředků přepravujících lidi na krátké i delší vzdálenosti. Rikša je proti nim velmi starý způsob přepravy osob a nákladů. Rikšové jsou chudí, jejich údělem je pot, šlapání do pedálů a život takříkajíc „z ruky do úst“. Mnohé z jejich dětí nechodí do školy, protože jejich rodiče nemají prostředky na školní uniformu, učebnice, pomůcky a školní poplatky. Ale každý rikša chce pro své děti dobré vzdělání, lepší práci a tím i životní standard. Někteří rikšové opouštějí vesnice a rodiny, aby ve městě získali větší příjem a rodina se měla lépe. Často bývají velmi unavení. A protože jsou jejich domovy daleko, zajedou s rikšou pod strom nebo někam do stínu, zaujmou pohodlnou polohu a chvíli si odpočinou.Příjem rikšů je nízký. Jsou závislí na počtu zákazníků a vzdálenosti, na kterou potřebují přepravit, nebo pokud jsou starší, na kterou jim stačí síly. Odliv zákazníků způsobený nemocí covid-19 jejich situaci jen zhoršuje. Restrikce a lockdowny způsobily omezení pohybu osob a dramatický pokles již tak malých příjmů.Bangladéšské školy jsou uzavřeny již od 17. března 2020. Pouze lepší školy mají on-line výuku. Ale pro tu potřebují děti počítač nebo alespoň smartphohe. A to si rikšové pro své děti nemohou dovolit. A tak je většina dětí rikšů o vzdělání ochuzena, protože nemají smartphone. Snad se nevzdají možnosti získat vzdělání později a nepůjdou ve stopách svých otců – rikšů.

Článek byl převzat ze stránek programu Banglakids. Skrze něj umožňuje ADRA adresnou podporu dětí v Bnagladéši již 22 let. Více o rikších a rikšách se dočtete na stránkách programu zde.


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.