18.6.2018

Charitativní projekt Dobroběžka pokračuje návštěvou škol v Bangladéši i slosováním prvních výherců

Cestovatel Marek Jelínek, který minulý rok pokořil Latinskou Ameriku na koloběžce, zdolává již druhý měsíc kontinent další, tentokrát Asii. Zvolil stejně dlouhou trasu jako v loňském roce, neuvěřitelných 9 000 kilometrů a nezalekl se ani nepálských Annapurn. Po dramatickém boji o víza na hranicích s Bangladéšem už teď míří navštívit školy, na kterých čeští dárci díky organizaci ADRA podporují měsíčně 1160 dětí. Pokračuje do Dháky navštívit centrum Čalantika, kde se denně vzdělává 80 dětí i jejich rodičů z nedalekého stejnojmenného slumu. Odtud, kvůli uprchlické krizi na hranicích s Barmou, pokračuje letecky do Thajska, kde však jeho cesta nekončí.

zápisky z různých míst, která navštívil.  „Slyším zvonky, hlasité chorály, zpívání, šplouchání vody, je přesně 4:40 ráno a já se ocitám na jednom z ghátů tady ve Váránasí. Je tady tolik lidí! Probíhá ceremonie na uvítání nového dne. Město pulzuje spiritualitou a energií všeobecně. Lidé jsou veselí a provádí svůj každodenní rituál koupání v Ganze. Je fascinující pozorovat ten ruch a být toho součástí. Tolik vůní! Tohle město prostě nikdy nespí, není divu, že jej hinduisté a budhisté prohlašují za svaté město. Zaplavuje mne radost, že těch 918km sem z Dillí na koloběžce nebylo jen tak. Chvílemi mám pocit, že se tu od starověku nic nezměnilo. A kdybych nepostřehl, že 300m za rohem je krámek s mobilními službami, tak bych tomu fakt věřil. Vždycky jsem si přál tady jednou být, zažít tu atmosféru na vlastní kůži. Nikdy mě nenapadlo, že tu jednou na sebe budu poutat pozornost se svou červenou koloběžkou.“  Teploty se v Indii na silnicích pohybovaly kolem 40 stupňů a více, silnice ve špatném stavu navíc okupovaly kamiony, rikši, kola, povozy i sloni. „Pokaždé, když zastavím, okamžitě na sebe strhnu pozornost všech kolem a ty se kolem mě sesypají a zahrnují mě pozdravy a otázkami“. Po překonání všech překážek, které na něj Indie přichystala, zamířil dobrodruh do sousedního Nepálu. Tam se rozhodl vystoupat až mezi Annapurny: „Najednou sedíte na dřevěném špalku před budhistickým klášterem a před vámi Annapurna 2 (7937m) a je to neuvěřitelně obrovské. A pro mě zázrak, že jsem se vydrápal až sem do 3200metrů na dobroběžce. Tohle byl přesně ten důvod, proč jsem se rozhodl jet sem do Himalájí i když je to obrovská dřina, je to už o vůli. Přijíždím do téhle vesnice, i šerpové tady kroutí hlavou, na čem jsem to sem dokodrcal, říkají mi, že to není možný. Ale je! Právě jsem dorazil do Manangu, moje cílová stanice tady v Himalájích, dál už to pro mě a dobroběžku není možný. Jsem uprostřed těch hor, které jsem viděl z dálky v Pokhaře, mám je přímo před sebou a splnil se mi sen.“ Kromě autentických zápisků z cesty fotí také Marek Jelínek, primárně fotograf, dech beroucí snímky a natáčí videa pomocí dronu.

Kromě toho probíhá soutěž o ceny, do které je zařazen každý, kdo se rozhodne Markovu výzvu přijmout a přispět na vzdělání dětí v Bangladéši. V průběhu expedice jsou naplánována tři slosování, to první proběhne již v nejbližších dnech. Hlavní výhrou je dětská koloběžka Wzoom New od Generálního partnera expedice Yedoo. Za českou značkou koloběžek a odrážedel Yedoo stojí parta lidí, kteří podlehli, stejně jako Marek, kouzlu jízdy na dvou kolech bez pedálů. Nespokojili se však s běžně dostupnými koloběžkami a tak začali sami navrhovat nové modely a vyrábět. Dnes v jejich sortimentu najdete koloběžky pro sport i zábavu, do města i přírody nebo třeba pro cesty kolem světa. Další ceny věnovali partneři projektu jako jsou Rejoice, Botas, Nakladatelství Portál anebo výrobce přírodní náhradní stravy AnaPur.


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.