6.10.2023

Budujeme sny: Arifova cesta ze slumu ke vzdělání

Arif: "Centrum změnilo trajektorii mého života. Za svůj úspěch vděčím z velké části příležitostem, které mi poskytlo." Přečtěte si o Arifově cestě ze slumu až na vysokou školu..

Arif Hossain je patnáctiletý bývalý student vzdělávacího Adra centra ve slumu Čalantika. Žije se svou matkou a nemá žádné sourozence. Arif je arabské jméno a jeho význam je "být moudrý", což se k Arifovu životnímu příběhu velmi hodí.

Arif je jedináček, pochází z muslimské rodiny a narodil se v roce 2008. Arifův otec má ještě jinou ženu a finančně jim nijak nepomáhá. Společně s matkou žili ve slumu Čalantika, ale dnes už bydlí v bytě. Je sice velmi těžké to finančně zvládnout, protože společně s maminkou vydělávají 12000 BDT měsíčně a tyto peníze jsou potřeba nejen na nájem ale i  na jídlo. Daří se jim ale  jíst 3x denně, za což jsou velmi vděční.

Vzdělávací centrum Čalantika

Arif pravidelně navštěvoval vzdělávací centrum od roku 2016. Rád studoval přírodovědné knihy, zejména fyziku. Je velmi inteligentní a učí se opravdu rychle. Rád také kreslí obrázky, ale známý je zejména tím, že je vždy usměvavý a přátelský. V centru se naučil mnoho velmi důležitých věcí, a to nejen fakta, ale také to, jak se chovat  a pěstovat v sobě ty správné hodnoty. Každý učitel v Čalantice si ho oblíbil, protože je to pilný a slušný chlapec. A když učitelé z místních škol navštívili slum a hledali děti, které mají zájem o studium, hned si Arifa všimli.

Poté, co začal navštěvovat centrum, získal také nejlepšího kamaráda Šahína a jejich oblíbenou společnou činností je hraní kriketu.

Studijní úspěchy a život na univerzitě

Letos, v roce 2023, Arif složil středoškolskou zkoušku (SSC) s průměrem 3,96 z přírodních věd, což je jednička neboli A. Byl přijat na univerzitu v oboru polytechnika: Institut vědy a informačních technologií (ISIT), Mirpur, Dháka-1216. V budoucnu se chce stát počítačovým inženýrem. Kromě studia pracuje na částečný úvazek ve Food Panda (rozvoz jídla a potravin) a ještě pomáhá s prací své matce. Ve volném čase také chová holuby. Většinu příjmů vynakládají na pronájem bytu, jídlo, cesty na vysokou školu a další potřebné výdaje.

Vize do budoucna

Přestože Arif vyrůstal v těžkých podmínkách a jeho rodina se potýkala s velkými problémy, jako jsou nedostatek jídla a oblečení, chybějící vzdělání a nepřítomnost otce, přes to všechno měl Arif díky tvrdé práci své i matčiny a také díky podpoře vzdělávacího centra Čalantika možnost změnit oběma život. Této příležitosti se chopil a usilovně se přibližoval svému cíli  – stát se počítačovým inženýrem a zabezpečit svou rodinu. Už dnes je jejich život mnohem lepší než dříve, jsou tedy na dobré cestě ke slibné budoucnosti, kterou si Arif vysnil!

A co o Arifovi říká okolí?

Soused: "Arifova cesta je inspirací pro nás všechny. Ukazuje, co je možné s odhodláním a správnou podporou."

Učitelka Sinthya: "Arifova cesta je důkazem potenciálu, který se skrývá v každém dítěti a čeká, až se odemkne."


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.