16.4.2021

Budoucí prezidentka? Ne, raději doktorka!

„Raisa“ znamená arabsky ředitel, šéf nebo prezident. Prezidentkou by Raisa zrovna být nemusela, sní o tom, že se stane doktorkou, aby mohla pomáhat chudým dětem. Sama totiž ordinace doktorů navštěvuje často, protože trpí na záněty spojivek. Její oči tak bývají někdy zaplněny nechtěnými slzami.

Problémy s očima má Raisa odmalička. Její maminka Juria čelila během těhotenství četným komplikacím. Má nemocnou štítnou žlázu, cukrovku a nízký krevní tlak. Když se Raisa narodila, Juria zpočátku nevěděla, jak o ni pečovat ani co způsobuje její slzící oči. Nyní už doktoři určili příčinu a doporučují operaci. Ta ale stojí 30 000 taka (7500 Kč), které dávají rodiče dohromady jen velmi pomalu.

Z venkova do města. Z bláta do louže?

Raisina matka pochází z Borguny, okresu na jihu Bangladéše. Vlastní zde dokonce pole, ale protože zde neměla svůj dům, tak se i s rodinou přestěhovala do Dháky. Její příběh není ojedinělý. Každý rok vzroste počet obyvatel v hlavním městě o 400 tisíc. Lidé z venkova se stěhují do Dháky za pracovními příležitostmi, mnozí ale lepší práci nenajdou. Dvě pětiny obyvatel metropole žijí stejně jako rodina Raisy v extrémních podmínkách v chudinských slumech.

Maminka Juria učí děti arabštinu a prodává po domech látky. Takto si vydělá přibližně 2000 taka měsíčně (asi 500 Kč). Raisin otec pracuje jako dozorčí v autobuse za 8000 taka (2000 Kč) měsíčně. 6000 taka (1500 Kč) zaplatí rodina za nájem své chýše z bambusu a vlněného plechu, 3500 taka (875 Kč) pak za jídlo. Neušetří tedy téměř nic a žijí v materiální nejistotě.

„Slamalikum“. Přeji krásný den.  

V Čalantice je ale Raisa šťastná. Chodí sem i její nejlepší kamarádka Hazera. Společně si kreslí, hrají si s panenkami anebo na malé kuchařky. Raisa se učí velmi rychle. Nejraději má základy bengálštiny. Naučila se i správné hygieně a slušnému chování. Nyní již vždycky zdraví paní učitelky i všechny ostatní dospělé hlasitým „Slamalikum“ (Dobrý den).

První krok

Maminka Raisy se svěřuje: „Jsem velmi vděčná za to, že Raisa chodí do vzdělávacího centra Čalantika. I já sama se učím spoustě věcí, hlavně ohledně zdraví. Snad jí centrum pomůže splnit si sny“. Říká se, že první krok k tomu, co chcete, je rozhodnout se, co to je. V tom má Raisa jasno, chce být doktorkou. A pokud by potřebovala s tím ostatním trochu pomoci, je zde pro ni Čalantika. A to hlavně díky českým dárcům. Děkujeme.

 

 

zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.