15.6.2023

Bristy - budoucí učitelka nebo umělkyně?

Bristy je desetiletá dívka ze slumu Čalantika v Dháce. Je to milé dítko s nadšením pro vzdělání. Ráda si hraje s panenkami a nachází radost v umění, věnuje se hlavně kreslení. Bristy se chce v budoucnu stát učitelkou, k čemuž ji vede touha pomáhat druhým.

Vesnice, kde Bristy žila, se jmenuje Chumoddi v okrese Faridpur. Bristy byla velmi malá, když její rodiče emigrovali do Dháky za lepším živobytím. Zpočátku se usadili ve slumu poblíž Shyamoli Kazi, ale ten naneštěstí zpustošil požár. Poté se přestěhovali do slumu Čalantika, kde žijí dodnes.

Rodina Bristy čelí ve slumu Čalantika řadě těžkostí. Jejich příbytek je velmi skromný, vyrobený z bambusu, dřeva a plechu. Spolu s dalšími třiadvaceti rodinami se dělí o pět míst na vaření a tři toalety. Její otec sbírá a prodává odpad a matka pracuje jako pomocnice v domácnosti, takže jejich měsíční příjem činí přibližně 9000 BDT, t.j. kolem 1800 CZK a sotva pokryje jejich základní potřeby.

Přestože jejich příjmy jsou skromné, zapsali staršího bratra Bristy do státní základní školy Islamia, protože si uvědomují důležitost vzdělání. A díky podpoře vás dárců a vzdělávacího centra Čalantika mohla i Bristy později začít navštěvovat stejnou školu jako její starší bratr.

Vzdělávací centrum Čalantika Bristy pravidelně navštěvuje od roku 2022, vyniká v angličtině a potěšení nachází v malování. Snahou centra je kromě vzdělání předat dětem také morální hodnoty či hygienické návyky.

Ráda tráví čas se svými spolužačkami Nuhy a Lipi, které chodí do stejné třídy ve vzdělávacím centru. Učí se a hrají si spolu, poskytují si podporu uprostřed problémů, které jim jejich život přináší.

Bristina cesta se prolíná s podporou a příležitostmi, které jí poskytuje vzdělávací centrum Čalantika. Projekt pomáhá s jejím osobním rozvojem a umožňuje ji jít za svými sny.

Každé dítě v našem centru má svůj příběh a právě Vaše podpora pro ně znamená naději na slibnou budoucnost!

 


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.