3.8.2021

(Na)maluju si cestu ke vzdělání

 „Úplně nejraději ze všeho kreslím, „ říká desetiletá Fatima. „A až vyrostu, budu jako paní učitelky z Čalantiky “, maluje si krásně i svoji budoucnost. Získat potřebné vzdělání ale pro ni není jednoduché, obzvlášť v současnosti během pandemie covid-19. Fatima je ve druhé třídě, to znamená, že téměř nezažila normální fungování škol. Ty jsou dnes uzavřené již 504 dní, od 17. března minulého roku. Během téhle nucené pauzy ale mohla chodit alespoň do vzdělávacího centra Čalantika, kde se dál učí číst psát a počítat.

Trnitá cesta ke vzdělání

Pandemie covid-19 není jedinou překážkou, kterou musí Fatima na cestě za vzděláním překonávat.  Když byla malá, tatínek rodinu opustil. Maminka Anowara se musela se oběma dcerami odstěhovat do Dháky, aby vydělala na živobytí. Jako pomocnice v domácnostech stíhala obhospodařovat i čtyři domy naráz. Pak ale přišel úraz, při úklidu spadla ze židle a zlomila si ruku. Po dobu, co byla v nemocnici, zůstaly Fátima s mladší sestřičkou Minju doma samy. Fátima tak musela vzít péči o domácnost do svých rukou. I dnes toho doma hodně zastane, vaří občas večeři pro celou rodinu.

Co byste pořídili za 6000 BDT?

Maminka už nemůže pracovat tolik jako dřív, příjem rodiny se snížil na 6000 BDT měsíčně, v přepočtu cca 1500 Kč. Že nevíte, jestli je to na Bangladéš hodně nebo málo? Průměrný měsíční plat se v Bangladéši pohybuje okolo 26 000 BDT (6600 Kč), ceny potravin tomu odpovídají. Zaplatit nájem a zajistit něco k snědku pro tříčlennou rodinu je tedy opravdu oříšek. Schválně, jak byste nakupovali? A kolikrát denně byste jedli? Nájem přitom spolkne okolo 3500 BDT, a rozhodně se nejedná o život v luxusu. Devět rodin sdílí dvě toalety a čtyři plotýnky na vaření.

low income family in Bangladesh

Dobří lidé jsou po celém světě a Bangladéš rozhodně není výjimkou. Jeden z majitelů domů, kde Anowara pracuje, se rozhodl rodině pomoci. Zaplatil  za léčbu a operaci zlomené ruky a mimo to podporuje vzdělání mladší dcery Minju. Fatimě se vzděláním pomáhá Čalantika. Pravidelně sem dochází a vyniká v malování, psaní a zpívání. Ráda zpívá písně Gajal, což jsou milostné písně s kořeny v arabské poezii. Fatima je prostě umělecká duše se vším všudy.

Paní učitelky si všímají, jak je Fatima sleduje při práci a je odhodlaná splnit si svůj cíl. Svoji budoucnost by ráda spojila s ADROU. Kdo ví, třeba jste si právě přečetli nejen o budoucí paní učitelce, ale i ředitelce našeho vzdělávacího centra. 

Chcete Fatimu podpořit?

Pomoci můžete více způsoby. Buď na účet veřejné sbírky na podporu Čalantiky: 66888866/0300, var. symbol: 720, nebo přes webový portál darujme.cz.


zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.