9.7.2019

Nové logo pro Čalantiku

Na jaře tohoto roku jsme vyhlásili soutěž: "Vytvoř Čalantice nové logo". Během tří měsíců se nám sešlo 31 krásných návrhů. Jak naše hledání nakonec dopadlo? 

Od konce ledna do dubna tohoto roku jsme sbírali návrhy na nové logo pro projekt Čalantika. Ze začátku to vypadalo, že nenajdeme žádného zájemce. Oslovili jsme tedy i organizaci Hero Clan, která neziskovkám pomáhá najít dobrovolné pomocníky z řad profesionálů. K návrhu grafického designéra Onřeje Musila, který nám poslal svůj návrh díky Hero Clan, jsme ale nakonec dostali ještě několik dalších návrhů. V závěru výzvy se zapojili dokonce studenti Střední školy desingu Lysá nad Labem. Celkem se nám tak sešlo 31 návrhů pro nové logo. Všem zapojeným účastníkům výběru mnohokrát děkujeme. Opravdu jsme měli z čeho vybírat :) 

Naše dobrovolníky muselo vymýšlení loga stát velké úsilí a čas. Brzy jsme přišli na to, že i výběr nejlepšího loga ze všech zaslaných návrhů bude komplikovanější, než jsme si původně mysleli. Vždyť logo je něco, s čím si vás lidi mají spojit, vaší vizitkou. Vzhledem k vytížení způsobeném naší monitorovací cestě v Bangladéši a následnými kampaním Banglaběž Tomáše Poláčka a filmu BanglaKIDS Veroniky Šubrtové, nám výběr trval déle, než jsme plánovali. Nakonec jsme podlouhé době vybrali do užšího 9 návrhů, které se nám líbily nejvíce.

 

Do následného hlasování se zapojila celá pražská kancelář Adry. Nejdůležitější slovo pak mělo PR oddělení a tým Čalantiky. Shodli jsme se na jednom. Z těchto kandidátů nedokážeme vybrat jenom jedno ideální logo. Každý má něco do sebe a z ani jednoho pro nás nevyplývá jasný vítěz. Dali jsme si tedy trochu času na rozmyšlenou... 

V březnu nám do Adry přišla informace o novém grafickém manuálu od Adry International, která zaštiťuje všechny Adry. A protože jsme se stále pro nové logo z návrhů nemohli rozhodnout, napadlo jednu z kolegyň PR oddělení, jestli je vlastně potřeba vytvářet jednotlivým menším projektům vlastní loga. Pro Čalantiku jsme ho chtěli vybrat hlavně po vzoru sesterského projektu BanglaKids, který svoje vlastní logo má dlouho. Čalantika je ale projekt menší. Po dlouhém uvažování jsme došli k závěru, že používat logo Adry by mělo pro Čalantiku řadu výhod. ADRA už má přeci jenom vybudované nějaké jméno a její logo už leckdo pozná. O projektu Čalantika si často lidi myslí, že je to samostatná neziskovka a pod názvem Čalantika nevědí, co si mají představit. Proto jsme se prozatím rozhodli, že vlastní logo Čalantiky odložíme.

Moc děkujeme všem zájemcům, kteří se vrhli do tvorby loga a poslali nám opravdu krásné návrhy. Ty nejlepší máme uložené. A v případě, že někdy znovu otevřeme téma nového loga pro tento projekt, budeme rádi, pokud s námi budou vybraní uchazeči znovu spolupracovat. 

Krásné léto za tým projektu Čalantika přeje

Michaela Kroulíková

koordinátorka projektu Čalantika


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.