29.8.2019

Hurá, škola volá!

Září je za dveřmi a dětem v Česku rodiče opět nakupují sešity, pastelky, batohy, bačkory a další školní pomůcky. Tohle všechno zajišťujeme s Adrou a Vámi, českými dárci, také 92 dětem v bangladéšské Čalantice. Jejich rodiče pochází z chudých poměrů, jsou často negramotní a měsíční plat jim sotva stačí na pokrytí základních potřeb rodiny. Naplníte s námi batoh školákům v Bangladéši?

Do batohů dostanou školáci učebnice, sešity, pastelky, tužky a pravítka. Kromě batohu jim také zajistíme výživné jídlo denně, lékařskou péči, školní uniformu nebo boty. 

 

Proč podporujeme školáky v Bangladéši?

ADRA pomáhá dětem v Bangladéši už 20 let. Bangladéš je zemí se 165 milionů obyvatel a je to 9. nejlidnatější země na světě. V roce 1970 byla porodnost v Bangladéši asi 9 dětí na jednu ženu. Dnes to je 2,1 dítěte na ženu. Číslo se tak značně přiblížilo evropským státům. Třeba ve Francii to bylo loni 1,9 dítěte na ženu. I přes to je v této zemi plné troubících aut, rikš, pálivého jídla a pestrých barev je také:

  • Velká negramotnost

31 mil. (tedy asi 25%) lidí starších 15 let je v Bangladéši negramotných. 7% dívek a 12 % chlapců nemá šanci získat v Bangladéši ani základní vzdělání. Základní vzdělání je v Bangladéši od 1. do 5. třídy. Na konci každého ročníku musí děti skládat zkoušky, které jsou zpoplatněné. Náklady na vzdělání jsou nejčastějším důvodem, proč děti do školy rodiče nemohou posílat. (Zdroj: UNESCO, 2017)

 

 

  • Vysoká míra chudoby

V Bangladéši žije 14,8% obyvatel pod hranicí chudoby, tedy mají méně než 1,9 USD (asi 44 Kč) na den. Týká se to tedy asi 25 miliónu lidí, kteří mají špatné životní podmínky. (Zdroj: Data World Bank, 2016) Žijí pak velmi prostým životem, buď na vesnici nebo ve slumech ve městě. Pro rodiče z těchto poměrů není vzdělání jejich dětí prioritou. Nejdůležitější je obstarat obživu a střechu nad hlavou.

 

 
  • Dětská práce

 

Kvůli vysoké míře chudoby posílají rodiče děti do práce často v brzkém věku. Vzdělání pro chudé rodiny není prioritou, důležité je zajistit obživu a střechu nad hlavou. Dětská práce je ze 40% důvodem, proč děti nedokončí 5. třídu.  1,3 miliónu dětí ve věku 5-14 let pracuje. Práce je v Bangladéši povolená už od 12 let. 

 

 

  • Dětské sňatky

 

V období 2010–2016 se v Bangladéši vdalo před dovršením 18 let 52 % z 20–24 letých žen. Procento klesá, ale pořád je alarmující. Z dívek mladších 15 let se v letech 2005–2013 provdalo 22 % (výběrový výzkum, UNICEF, 2018). Po Nigeru, Středoafrické republice a Čadu je Bangladéš 4. země na světě v uzavírání dětských sňatků. 

 

 

 

Zapojte se tedy s námi do pomoci bangladéšským dětem. Díky vzdělání budou mít možnost najít si jednou lepší práci a pomoci své rodině dostat se z bludného kruhu chudoby.


 


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.