1.4.2020

Monitorovací cesta do Bangladéše

Obrazy neúprosné chudoby života ve slumu střídala radost ze života dětí a úsměvy maminek. Děti se smály a hrály si i tehdy, když přímo před našima očima lehl téměř celý slum popelem…

 

 

 

Bangladéš

Snad nikdo, kdo poznal Bangladéš osobně, nezapomene vzdát hold místním lidem. Bangladéšani jsou opravdu skvělí, milí a pohostinní. Je snadné se téměř s kýmkoliv na ulici pustit do řeči a vyměnit několik upřímných úsměvů. Země je turismem prakticky nepoznamenána a člověk je neustále předmětem zájmu místních – po dlouhém stisknutí ruky, které je pro Bangladéšany typické, obvykle následuje otázka, ze které země pocházím, a nově uzavřené přátelství je stvrzeno společnou selfie fotkou. Mnozí se také ptají na moje dojmy z Bangladéše. Když odpovídám, že jsem překvapen, jak moc milí Bangladéšané jsou, a že mi velmi chutná jejich jídlo, hrdě se usmívají a opět mi podávají ruku.

Pozitivní přístup k životu si Bangladéšané udržují navzdory chudobě, ve které většina z nich musí žít. Socioekonomické rozdíly v bangladéšské společnosti jsou obrovské. Nic jako střední třída prakticky neexistuje. Jen obrovské bohatství a chudoba. Chudý člověk jako jedinec nemůže v těchto poměrech obstát. Bangladéšané proto udržují silná rodinná pouta, která jedinci poskytují zázemí a určité jistoty. Ačkoliv je pro milióny lidí v Bangladéši každý den bojem o prostředky k holému přežití, blízkost druhých poskytuje záchrannou síť před pádem do malomyslnosti a pocitu odcizení, jak to často potkává nás v atomizované a individualizované západní společnosti.

Život ve slumu

Slum Čalantika je jakýmsi mikrosvětem. Obývá ho tisíce lidí, má svůj vlastní život a pravidla. Děti si zde hrají v malých uličkách, ženy vaří ve společných kuchyních a ve slumových kioscích se prodává čaj, rýže a sladkosti. Ačkoliv jsem se ve slumu ocitl mezi těmi nejchudšími a v nepředstavitelně těžkých podmínkách, nespatřil jsem jednoduše bídu a neštěstí. Lidé zde žijí své rodinné životy, jeho radosti a strasti, své příbytky ze dřeva a plechu udržují čisté, opravují cesty z prken a vaří čerstvé jídlo ze surovin z místního trhu. Životy lidí ve slumu jsou prostoupeny chudobou, nejistotou i strachem z budoucnosti, přesto se dokáží radovat z maličkostí, neopouští je naděje a vůle k životu.

Setkání s dětmi

Setkání s dětmi bylo krásné a emotivní. Jsou jako děti všude jinde, veselé, plné radosti ze života, zvídavé a pořád vymýšlejí hry. Každou chvíli někdo přišel a chtěl se fotit, zpívat a tancovat. Návštěva z daleka byla pro ně velkým zpestřením. Bylo jasné, že děti jsou v centru velmi rády a cítí se zde jako doma. Klíčový podíl na tom mají skvělé paní učitelky, jejichž přístup je velmi mateřský a současně profesionální. Děti v centru naleznou citlivé pochopení i systematickou výuku, která jim pomáhá bez problému zvládat povinnou látku ve škole. Bylo skvělé vidět, že děti jsou v dobrých rukou.

Radost a bezstarostnost dětí silně působila spolu s obrazy podmínek, ve kterých musejí žít a ve kterých by byly pravděpodobně odsouzeny zůstat i v budoucnu, nebýt pomoci ze strany ADRA a českých dárců. Děti si tuto pomoc velmi dobře uvědomovaly. Vděčné byly také jejich maminky, chápaly důležitost vzdělání pro své děti, děkovaly za kurzy gramotnosti, které jsou pro ně pořádány, a vyjmenovávaly pozitivní dopady vzdělávacího centra v jejich životě.

Požár a COVID-19

Den před mým odjezdem do Prahy se ve slumu stala tragédie. V dopoledních hodinách zde vzplanul obrovský požár a za několik hodin slum téměř celý shořel. Plameny byly vysoké desítky metrů a sežehly i okolní budovy. 10 000 lidí přišlo o střechu nad hlavou, z toho také 54 dětí z našeho vzdělávacího centra. Někteří lidé se uchýlili ke svým příbuzným, jiní zůstali v nedaleké státní škole, kde byl vybudován provizorní tábor. V našem vzdělávacím centru, které se nachází nedaleko slumu, jsme začali okamžitě poskytovat postiženým dětem a jejich rodinám pomoc ve formě teplého jídla a psychické podpory.

Naši pomoc a životy lidí ještě více narušila pandemie COVID-19. Vláda uvalila na celý Bangladéš naprostý zákaz vycházení. Vše je uzavřeno. Pro chudé lidi se jedná o nepředstavitelně obtížné období, protože přežívají ze dne na den z námezdní práce na stavbách, továrnách, trzích a výpomoci v domácnostech. ADRA a její dárci pomáhají dál. Vytrváváme a věříme, že společným úsilím se nám podaří těžké časy překlenout.

 

 
 

zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.