3.6.2021

Učíme se po telefonu aneb jak zvládnout lockdown ve slumu

5. června tomu budou dva měsíce, co v Bangladéši trvá přísný lockdown. Vláda na začátku dubna úplně zakázala vycházení s výjimkou cest do práce a na nákup. I děti, co se do té doby chodily učit každý den do Čalantiky, musely zůstat doma. To ale neznamená, že se jim učitelé nevěnují. Paní učitelky trpělivě vysvětlují po telefonu, jak si poradit s domácími úkoly, a jídlo rodiny dostávají v potravinových balíčcích. Čalantika hledá cestičky, jak pomoci, ulevit rodičům a motivovat děti.

Obavy z indické mutace

Bangladéš je až na malý kousek hranic s Myanmarem obklopený Indií, proto je až s podivem, že se zemi dosud podařilo zůstat stranou od indické katastrofy. Vláda na rychlé zvyšování počtu případů reagovala uzavřením kanceláří, škol, služeb a omezením volného pohybu osob. V době nejtvrdšího lockdownu nefungovala ani veřejná doprava. Fabriky ovšem mohly nadále vyrábět, a tak se cesta do práce přes desetimilinovou Dháku stala pro některé zaměstnance opravdovým oříškem.

I když z pohledu covidových statistik vypadá lockdown jako ideální řešení, běžní lidé na něj doplácejí, a nejvíce ti nejchudší. Rodiče dětí ze slumu Čalantika jsou běžně zaměstnaní jako rikšové, dělníci nebo pomáhají v bohatších domácnostech a řada z nich nemůže během lockdownu pracovat. Celá rodina se tak tísní v plechové chýši, teď v červnu až ve 35 stupňových vedrech.  

Haló? Tady Čalantika.

Pro děti je v takovýchto podmínkách náročné pracovat na domácích úkolech, co dostanou od své školy. Zapomínají, co se naučily a s úlohami si neví rady. Proto jim paní učitelky z Čalantiky volají. Aby dovysvětlily a připomněly vše potřebné. Do centra si mohou také individuálně přijít pro papíry, psací potřeby a další školní pomůcky. Udržet motivaci dětí je totiž zásadní. Pokud dítě delší dobu nechodí do školy, hrozí, že začne pracovat a vydělávat na rodinu, u dívek jsou rizikem také dětské sňatky. Takové děti se potom málokdy do školy vrátí.

Dětem chybí také výživná jídla, co při běžném provozu dostávají. Před začátkem oslav konce ramadánu (muslimský svátek Eid-ul-Fitr) se podařilo zorganizovat potravinovou distribuci. Rodiny dostaly balíčky s čočkou, rýží, zeleninou a dalšími dobrotami. „ Mamimky byly nadšené. Už přemýšlely, co z potravin navaří během nadcházejících oslav,“ popisuje atmosféru ředitelka vzdělávacího centra Lisa. „I když bychom si přáli potkávat se již ve škole, opatrnost je teď kvůli indické mutaci koronaviru na místě.“

Naděje pro Bangladéš

Nadějí pro přelidněný Bangladéš je očkování. Světová banka uvolnila 500 milionu dolarů, které by měly pokrýt náklady na vakcinaci třetiny obyvatel v Bangladéši. V současné době ale Bangladéš čelí nedostatku vakcín. Většina nasmlouvaných dodávek totiž byla ze sousední Indie, která je nakonec nedodala. Vláda tak žádá o pomoc i další státy.

Zdroje:

https://www.dhakatribune.com/bangladesh/2021/05/03/lockdown-extended-till-may-16

https://www.aa.com.tr/en/asia-pacific/bangladesh-extends-border-lockdown-with-india/2251062

https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2021/04/14/bangladesh-receives-over-1-billion-world-bank-financing-for-vaccination-and-responding-to-covid-19-pandemic


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.