1.1.2021

Sumaiya - budoucí učitelka nebo umělkyně?

Sumaiya je 11letá, věčně usměvavá a přátelská holka s jasným cílem - stát se učitelkou. Že by pro ni ale bylo nachystáno něco jiného? Její talent totiž leží i  v oblasti umění, z papírů a ubrousku dokáže vytvořit krásné věci!

Práce není samozřejmost

Sumaiya se narodila v malé vesničce v oblasti Bhola. Když jí byly pouhé 4 měsíce, rozhodli se její rodiče přestěhovat za vidinou lepší práce do Dháky. Ale v přeplněné Dháce není tak snadné práci najít. Maminka začala vypomáhat v několika domácnostech bohatších rodin, tatínek takové štěstí neměl.  Celý život se živí jako námezdní dělník, který jednou práci sežene, podruhé ne. Nějakou dobu žila rodina jen z jídla, které maminka dostávala od svých zaměstnavatelů.

Sumaiya při studiu angličtiny
Sumaiya se svou kamarádkou při studiu angličtiny v Čalantice

Když už vše vypadalo lépe, přišel požár, slum vyhořel a rodině nezbylo nic než pár kousků oblečení a pár kousků nádobí. A vše začalo nanovo. Nyní už na živobytí přispívá i Sumaiyaina sestra Jhumur, která pracuje v textilní továrně. Celkový měsíční příjem rodiny se pohybuje okolo 15 000 taka (cca 3 900 Kč), na druhé straně výdaje za pronájem příbytku, jídlo a nezbytnou zdravotní péči se šplhají taktéž k 15 000 taka. Smutná matematika…

A proto Sumaiya pilně studuje a touží se stát učitelkou, aby pomohla s rodinnou finanční situací a přispěla tak k lepšímu životu. Podle paní učitelky Riny je velmi nadaná a učí se opravdu rychle, jejím nejoblíbenějším předmětem je angličtina. A svoje znalosti předává dál, pravidelně doučuje mladší děti ze slumu.

Sumaiya doučuje mladší děti
Sumaiya doučuje mladší děti

Malá umělkyně

Sumaiya má ještě jednu velkou zálibu. Když má jen chvíli volného času, tvoří z papíru a ubrousků krásné předměty – nejraději květiny a panenky. Nové nápady a postupy si hledá na YouTube a ve svém tvoření je opravdu dobrá! Držíme palce, aby i díky podpoře vzdělávacího centra, a především dárců, našla tu správnou cestu a byla stále usměvavá a veselá! 

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.