5.10.2020

Dobrý učitel nad zlato: Představujeme vám paní učitelky z Čalantiky!

Všem učitelkám a učitelům přejeme k příležitosti dne učitelů, který se v Bangladéši slaví 5. října,  mnoho sil, zdraví a inspirace! A také děkujeme za nesmírně důležitou práci, kterou dělají. Vzdělání je cesta k individuální i společenské samostatnosti a Bangladéš musí v tomto ohledu ještě mnoho vykonat. To se zemi nikdy nepodaří bez dobrých a odhodlaných učitelů. Proto celému Bangladéši přejeme co nejvíce takových paní učitelek, jaké učí ve vzdělávacím centru Čalantika!

Čalantika: profesionální přístup v domácí atmosféře

Více než 12 miliónů dětí v Bangladéši nechodí do školy, protože jsou chudé, musí pracovat a třídy jsou přeplněné - když děti nezvládají učivo, učitelé nemají kapacitu se dětem individuálně věnovat a pro malého školáka to často znamená předčasný odchod ze školních lavic. Takovým ohroženým dětem se v Čalantice věnujeme a všestrannou prací jim poskytujeme potřebné vzdělání. Jsme moc rádi, že v našem vzdělávacím centru pracují tři profesionální a odhodlané paní učitelky, které dokáží děti provést všemi nástrahami bengálštiny, angličtiny nebo matematiky. Trpělivě si s nimi opakují učivo a jsou tu pro ně i v případě, že mají starosti, potřebují radu nebo jen pocit bezpečí. Domácí atmosféra a zároveň vysoká úroveň našeho vzdělávací centra jsou plody neúnavné práce našich tří paní učitelek: Riny, Synthie a Shilpi.

Shilpi

Shilpi v Čalantice dříve učila děti, ale nyní se věnuje práci s rodiči. Poskytuje jim nejen psychosociální poradenství, ale maminky také učí číst a psát a vede pro ně kurzy o hygieně, zdravé výživě, prevenci proti nemocem, těhotenství a právech dětí a žen. Shilpi je sympatická a energická paní učitelka, ke které maminky dětí cítí respekt a důvěru.

Rina

Nejzkušenější paní učitelkou je Rina. Učí již třicet let a pozorovat ji při práci je skutečná radost. Je trpělivá a mateřská, ve výuce má však pevný řád. Děti systematicky připravuje, aby splnily její nemalé nároky. Rina nám řekla, že má své povolání nesmírně ráda, protože ji dává pocit naplnění a smysluplnosti.

Synthia

Synthia se věnuje nejmenším dětem, které učí základní dovednosti. Její práce sebou nese velkou odpovědnost, protože se pro mnoho dětí stává prvním průvodcem na dlouhé cestě za vzděláním. Synthia má ráda děti a své povolání. Prozradila nám také, že lidé v Bangladéši si uvědomují důležitost vzdělání a učitelů se velmi váží. Učitelům a učitelkám tak jejich zaměstnání přináší určitou společenskou prestiž.

Dobrý učitel nad zlato

Všichni z vlastní zkušenosti víme, jaký je rozdíl mezi dobrým a špatným učitelem. Špatný nám dokázal kolikrát znechutit věci, které jsme měli rádi. Dobrý učitel v nás naopak probouzel zvědavost a vnitřní motivaci na sobě pracovat. Kvůli nim jsme se dokázali do školy těšit a zažívat radost. Jsme rádi, že Rina, Synthia i Shilpi jsou přesně takovými dobrými učitelkami, na které se děti každý den těší.

 

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.