21.10.2020

Bangladéš v době COVID-19

Lidé v Bangladéši to nemají letos lehké. Nachází se ve dvojité krizi, která miliónům lidí způsobila velké starosti. Na straně jedné to je všudypřítomný COVID-19, který na Bangladéš dopadl velmi tvrdě. V létě ale také udeřily na jihu země velké povodně.

Nejohroženější země globálními změnami klimatu

Bangladéš se podílí na celkové uhlíkové stopě, která stojí za globálními změnami klimatu, zcela minimálním způsobem. Kvůli svému nížinatému charakteru a poloze v silně monzunové oblasti v Bengálském zálivu však patří mezi ty nejohroženější. V posledních dvaceti letech začaly každoroční cyklony a záplavy v důsledku klimatických změn sílit na intenzitě a způsobují stále větší škody, kterým chudé obyvatelstvo nedokáže vzdorovat. Letošní záplavy připravily o střechu nad hlavou půl miliónů lidí a zařadily se mezi nejhorší za posledních deset let.

   

Fatima a Emon chodí do vzdělávacího centra Čalantika. Do Dháky přišli z venkova, když jim povodeň vzala dům a eroze půdy připravila o pole. Nyní se svými rodinami žijí v chudinském slumu.

V důsledku záplav dochází také k erozi půdy, která Bangladéšany připravuje o domy a pozemky. Lidé jsou pak nuceni opouštět své rodné vesnice a stěhují se do velkých měst, kde hledají nové způsoby obživy. Odhaduje se, že každý rok se přistěhuje do Dháky z vesnických oblasti neuvěřitelných 400 tisíc lidí, přičemž velká část z nich jsou právě environmentální uprchlíci.

Pandemie COVID-19

V březnu udeřil na Bangladéše COVID-19 a zemi uvrhl do izolace. Zavřely se školy, továrny, trhy a lidé přestali vycházet na pole. Lidé ztratili práci a příjmy a většina lidí si musí na živobytí půjčovat, protože nemá žádné úspory. Život se v zemi pomalu probouzí, ale vyhráno zdaleka není. Ačkoliv již v květnu např. otevřely textilní továrny, které zaměstnávají 4 milióny Bangladéšanů, především žen, mnoho západních módních firem zrušilo své zakázky. O práci přišlo tisíce lidí, kteří nyní nemají jak uživit své rodiny. Na západní řetězce se snesla vlna kritiky, že zrušením již dohodnutých zakázek ponechaly tisíce lidí v bezvýchodné situaci.

Život v Bangladéši se pomalu probouzí.

Koronavirus se zemí šíří bleskovým způsobem i z toho důvodu, že ve velkých městech není možné pro obyčejné lidi udržovat sociální distanci. Z možnosti se sociálně izolovat se stal luxus, který si mohou dovolit jen bohatší lidé. K říjnu se v Bangladéši koronavirem celkem nakazilo 370 tisíc lidí a zemřelo na něj 5 tisíc. Smrtnost mezi lékaři je nejvyšší na světě. V celém Bangladéši, který má téměř 170 miliónů obyvatel, se nachází pouhých 1 000 nemocničních lůžek. Pro srovnání, desetimiliónové Česko jich má zhruba 60 000. Podfinancované a špatně vybavené nemocnice nemají kapacitu se postarat o nemocné.

Děti mají v Čalantice otevřeno i v době COVID-19.

Uzavření škol trvá. Ne však v Čalantice!

Stále se prodlužuje znovuotevření škol z obavy, že děti jsou největšími přenašeči viru a pandemická situace by se ještě zhoršila. Již půl rok trvající uzavření vzdělávacích institucí má však na děti a jejich rodiny negativní dopady. Děti zapomínají učivo a protože většina rodin nemá přístup k internetu, online výuka není možná. Děti ztrácí řád ve svém dni, nerozvíjí svůj potenciál a narůstá napětí v rodinách. Bangladéšská vláda se však rozhodla znovu prodloužit uzavření státních škol do konce října, přičemž jejich reálné znovuotevření je dost možná v nedohlednu. Nastěstí, v Čalantice jsme znovuotevřeli za přísných hygenických podmínek a dětem a jejich rodinám poskytujeme vzdělání a podporu i v těchto časech.

Na kurzy do Čalantiky chodí také maminky.

Spolu zvítězíme!

Situace v Bangladéši je pro lidi opravdu obtížná. Není však na místě propadat malomyslnosti. Opět se potvrzuje, jak potřebné je v Bangladéši pomáhat. Bangladéšané jsou neobyčejně stateční lidé, kteří často musí snést více, než si my v České republice dokážeme představit, a stále se dokáží radovat ze života. Budeme se snažit společně překonat tuto krizi a úspěšně pokračovat v našem poslání – vzdělávat chudé děti a pomáhat jim k lepší budoucnost. Nic jiného nám totiž ani nezbývá!

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.