16.10.2020

A co bude dneska v Čalantice k obědu? Přeci to, co uvaří naše paní kuchařky!

Dnes je Světový den výživy, kterým si připomínáme skutečnost, že pro mnoho lidí je pravidelné a výživné jídlo stále nedostatkovým zbožím. Lidé hladoví nejvíce v zemích, kde probíhají válečné konflikty a které jsou sužovány chudobou a klimatickými změnami, které stále častěji způsobují katastrofální sucha a neúrodu. V Bangladéši žádný ozbrojený konflikt sice neprobíhá, kvůli chudobě se však milióny Bangladéšanů nemohou dostat k potřebné výživě.

 

Nedostatek živin stojí u dětí za růstovými poruchami a nejrůznějšími nemocemi. Pro děti, které chodí do školy, je také velmi obtížné se s prázdným žaludkem soustředit na výuku. Každý z nás dobře ví, jaké to je, když mu kručí v břiše a pokouší se koncentrovat na práci. Raději práci odložíme a skočíme se najíst. Milióny dětí v Bangladéši toto udělat nemohou. Jídlo víckrát než jednou denně je luxus, který si mohou dovolit jen někteří.

Žena ve slumu vaří oběd ve společné kuchyni pro několik domácnosti.

Dětem v Čalantice každý všední den poskytujeme teplé a výživné obědy. Je to důležité pro jejich růst, zdravotní stav a také koncentraci. Oběd seskládá z rýže, která je základem většiny bangladéšských jídel, čočky, zeleniny, brambor a často se podávají také vařená vejce. Jednou za čas paní kuchařky uvaří kousek ryby nebo kuřete. Bangladéšská kuchyně je ale převážně vegetariánská a maso je spíše sváteční surovinou. Jídlo je servírováno na velké plechové talíře a konzumováno pouze jednou rukou, což není vůbec jednoduché. Druhá ruka zůstává čistá, aby se neušpinil talíř nebo další nádobí.

Příprava oběda ve vzdělávacím centru.

V Čalantice pracují dvě paní kuchařky, kterým s přípravou oběda vypomáhá také náš pan správce. Každé ráno on a jedna paní kuchařka jedou rikšou na nedaleký trh a nakoupí potřebnou zeleninu a další suroviny. Paní kuchařky zeleninu důkladně očistí a nakrájí a vše se vaří ve velkých hrncích v kuchyňce ve vzdělávacím centru. Paní kuchařky a pan správce patří k naším kmenovým zaměstnancům, bez kterých si nedokážeme představit fungování našeho centra. Bez jídla by to zkrátka nešlo, a proto jim patří velký dík za to, že se každý den s takovou péčí starají o děti z Čalantiky. Děkujeme!

Toto jsou naše paní kuchařky.

 

zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.