5.11.2014

Žáci ze Vsetína pomáhají dětem v Čalantice

V rámci celostátní kampaně Česko proti chudobě uspořádala v říjnu Iniciativa Vsetín proti chudobě (Město Vsetín, občanské sdružení Líska pro EVVO ve Zlínském kraji a vsetínské základní školy, Rokytnice a Sychrov) žákovské sympózium o globálních problémech. Již druhým rokem tak podpořila vzdělávací a volnočasové centrum Čalantika – v minulém roce nákupem filtračního systému pro pitnou vodu, letos podporou školních pomůcek a učebnic pro tamní školáky.

Dvacet žáků z pěti základních škol ze Vsetína se vydalo diskutovat o tom, co pálí dnešní svět a hledat řešení těchto problémů. V rámci firemní filantropie poskytl generální partner akce, eSports.cz, s.r.o. částku pět tisíc korun, určenou na humanitární projekt. A právě přítomní zástupci vsetínských škol, žáci devátých ročníků z Rokytnice, Sychrova, Trávníků, Ohrady a Luhu, měli možnost rozhodnout, kde peníze pomohou.

Žáci se v rámci připravených aktivit změnili na členy různých zájmových skupin, jejichž úkolem bylo definovat nejzávažnější globální problémy současného světa. Poté si svých ve skupinách vytvořili fiktivní humanitárně zaměřené neziskové organizace a připravili si návrhy, jak by mohly sponzorsky darované peníze z akce efektivně pomáhat.

Ze závěrečného jednání vzešly hned dva návrhy: projekt „Krmte hladové“, který zajišťuje základní potraviny pro Zimbabwe a projekt na podporu vzdělání v jedné z tzv. rozvojových zemí. Líska, o.s. se rozhodla navýšit částku o tisíc korun a rozdělit prostředky mezi oba vítězné projekty. Darovaná částka z akce, 4 500 Kč, tedy i letos poputuje na podporu školáků v centru Čalantika – tentokrát pomůže zajistit školní pomůcky a učebnice pro 9 dětí ze slumu Čalantika na celý rok. Častým důvodem, proč totiž rodiče v bangladéšských slumech děti do školy neposílají, je právě fakt, že si nemohou dovolit koupit ani základní školní pomůcky.

Účastníci sympózia mohli jít do svých škol spokojeni se svou prací a podělit se o zkušenosti se svými spolužáky. Věříme, že si i díky této akci mohli uvědomit, že globální problémy nám nejsou až tak vzdálené, že ani zdaleka nejsou jen záležitostí tzv. rozvojových zemí, kde na obyvatele dopadají plnou tíhou, ale že každý z nás má šanci aspoň malým dílem vývoj světa ovlivnit. Každý z nás totiž může pomoci, každý může měnit svět, jen se k tomu musí odhodlat. A je dobře, že mladí lidé ze vsetínských škol vědí jak na to!

Děkujeme žákům a učitelům, kteří se do akce Vsetín proti chudobě letos zapojili, dále také generálnímu partnerovi eSports.cz, s.r.o., občanskému sdružení Líska pro EVVO ve Zlínském kraji, městu Vsetín a vsetínským základním školám Rokytnice, Sychrov, Ohrada, Trávníky a Luh.


zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.