9.6.2020

Požár a hlad v Čalantice v obrazech

Březnový ničivý požár ve slumu připravil 54 dětí ze vzdělávacího centra Čalantika o střechu nad hlavou. Se svými rodinami nyní zůstávají u svých příbuzných, ve třídách státních škol nebo na střechách sousedních domů. Přísné restrikce, které bangladéšská vláda zavedla kvůli COVID-19, navíc připravily rodiny o veškeré příjmy. Lidé se nacházejí v zoufalé situaci, bez domova a na pokraji hladu.

14. března vypukl ve slumu Čalantika požár. 10 000 lidí přišlo o domov.

Během pár hodin shořilo téměř vše.

V požáru ztratilo střechu nad hlavou také 54 dětí ze vzdělávacího centra Čalantika.

Dvanáctiletý Monir, který chodil do vzdělávacího centra, bydlel s rodinou svého strýce. Rodina přišla v požáru o vše a Monir se musel přestěhovat zpět na venkov.

Někteří lidé stihli zachránit alespoň část svého skromného majetku.

Hasiči nedokázali požár včas uhasit.

Bangladéšská vláda nařídila přísné restrikce, aby zabránila šíření COVID-19.

Nikdo nesměl několik týdnů opustit svůj domov. Zavřely se obchody a lidé ztratili veškeré příjmy. Jindy přeplněné ulice bangladéšské Dháky zůstaly zcela prázdné.

Šestiletá Bristy chodí do první třídy vzdělávacího centra Čalantika. Ve slumu žila s bratrem a rodiči. V požáru rodina ztratila vše. Pronajali si tmavou místnost v nedalekém domě, ale situace se ještě více zkomplikovala. Tatínek v důsledku zákazu vycházení ztratil zaměstnání jako hlídač. Rodina si nyní půjčuje peníze, kde se dá. Zadlužují se a bojí se budoucnosti.

Také rodina sedmiletého Tanbina bojuje o přežití. Požár připravil rodinu o vše. Sedmičlenná rodina nyní přebývá v blízké státní škole ve velmi špatných podmínkách. Rodiče Tanbina jsou vážně nemocní. Situace rodiny donutila nemocného otce k zoufalství a rozhodl se chodit od domu k domu a prosit o peníze na jídlo. Momentálně je to jediný příjem rodiny.

Mahimě je třináct let. Žije se svou matkou, třemi sestrami a bratrem. Tatínek umřel, když byla Mahima ještě malá. Rodinu živily starší sestry, kteří pracovali v textilce. Ta ale propustila své zaměstnance kvůli COVID-19. Rodina je bez jakéhokoliv příjmu a žije z malého množství rýže a brambor, které občas dostane od jiných lidí darem. 

Jedenáctiletá Fatima žije se svými rodiči a mladším bráškou, kterému před dvěma roky lékaři diagnostikovali vážné nádorové onemocnění. V požáru ztratili veškerý majetek. Rodiče následně přišli o zaměstnání kvůli vládním restrikcím. Nyní žijí v provizorním přístřešku na střeše domu rodiny, u které dříve maminka Fatimy vypomáhala v domácnosti.

Sociální pracovnice Shilpi je v pravidelném kontaktu s rodinami dětí ze vzdělávacího centra, monitoruje jejich situaci a informuje je o rizicích spojené s koronavirem.

Na začátku června ADRA zahájila potravinovou pomoc rodinám.

Děti a jejich rodiny jsou za pomoc nesmírně vděční.

Každá rodina dostala balíček nejnutnějších potravin.

Jeden balíček obsahuje rýži, čočku, brambory, olej, sůl a mýdlo.

Nikdo neví, jak dlouho budou přísná protikoronavirová opatření trvat a jak dlouho budou rodiny potřebovat naší pomoc.


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.