9.7.2020

Vděčné rodiny v Čalantice vzkazují českým dárcům: Děkujeme!

V kampani na podporu rodinám v Čalantice, které kvůli pandemii COVID-19 přišly o veškeré příjmy, se podařilo vybrat 250 000 Kč. Díky tomu můžeme pomoci všem 100 rodinám, se kterými dlouhodobě pracujeme. Distribuujeme jim potravinové balíčky, protože hlad je v současné situaci to, co rodiny trápí ze všeho nejvíce. Dramatická situace vytvořila mimořádnou solidaritu mezi všemi zúčastněnými: mezi postiženými rodinami v Bangladéši, českými dárci i pracovníky Adry.

Přísná vládní protikoronavirová nařízení uvěznila Bangladéšany v jejich domovech. Nejtvrději dopadla opatření na nejchudší. Ti nemají žádné finanční úspory ani stálé zaměstnanecké poměry. Živí se většinou jako námezdní dělníci, drobní prodejci nebo vypomáhají v bohatších domácnostech. Když nepřijdou do práce, ten den nic nevydělají. Žijí ze dne na den, malý plat jim nedovoluje nejen nic ušetřit, ale ani nakoupit více potravin do zásoby.

V minulých příspěvcích jsme vás také informovali o situaci konkrétních dětí a jejich rodinách během karantény. Situace se ukázala být, jak jsme očekávali, velmi závažná. Lidé zůstali bez příjmu, potravin a bez vládní pomoci. Rodiny, kterým pomáháme, několik týdnů hladověly. Více než malé jídlo jednou denně si nemohly dovolit. Lidé jsou odkázáni na pomoc příbuzných, případně svých zaměstnavatelů. To však nestačí. Rodiny jsou proto nuceni si také půjčovat peníze a zadlužují se.

Zhruba polovina rodin také v březnovém požáru, který bezprostředně předcházel koronavirové krizi, přišla o své příbytky ve slumu. Bylo to chudé bydlení, pro lidi to ale přesto znamenalo domov. O své domy z bambusu a plechu se poctivě starali, pojilo je k nim citové pouto a koneckonců zde měli i drobný majetek. Nyní o vše přišli. Všechny tyto útrapy spojené s COVID-19 proto musí prožívat mimo domov, v provizorních přístřešcích nebo u příbuzných. Pro lidi je toto období nepředstavitelně stresující a vyčerpávající. Je jen obtížné si představit, co rodiny v Čalantice musí prožívat.

Hlad, stres a strach z budoucnosti rodiny sužuje nejvíce. Pomáháme proto rodinám psychickou podporou, konzultujeme s nimi jejich situaci a dodáváme sílu. Pro rodiny je to mimořádně důležité, aby věděly, že v situaci nejsou zcela osamoceny. Také jsme díky českým dárcům mohli zorganizovat potravinovou pomoc. Každá rodina dostala balíček s rýží, bramborami, čočkou, olejem a mýdlem. Je to pomoc dočasná, ale v této chvíli mimořádně důležitá. Lidé si pomoci nesmírně váží, stejně tak toho, že někdo na druhém konci světa na ně myslí. Vědí, že něco takového není samozřejmostí a že ne všichni v Bangladéši, kteří by to potřebovali, mají takové štěstí.

Doufáme, že pandemie COVID-19 co nejdříve opadne a lidé budou moci se vrátit do svých zaměstnání. Současná situace je totiž dlouhodobě neudržitelná. Všem dárcům za pomoc chudým rodinám v Čalantice děkujeme.

 
 
 

zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.