4.9.2014

Jak se žije ve slumu v Bangladéši? Vyzkoušeli si to účastníci festivalu United

Navštívit slumovou chýši, vyzkoušet si psát bengálským písmem nebo si poslechnout příběh dvou bratrů žijících v jednom z pěti tisíc slumů hlavního města Bangladéše, Dháky. To je malá ukázka toho, co účastníkům vsetínského multižánrového křesťanského festivalu UNITED nabídla organizace ADRA. Zde se ADRA letos představila jako partner festivalu s cílem návštěvníkům přiblížit, jak se žije v bangladéšských slumech, v jakých podmínkách vyrůstají tamní děti a jak jim pomáhají v cestě za vzděláním čeští dárci.

Během festivalu mohli účastníci přispět na školní pomůcky pro děti z Čalantiky a zároveň si ještě na památku odnést placku nebo náramek. Vybraná částka, 18 797 korun, pokryje náklady na základní školní pomůcky pro 50 dětí z centra na více jak devět měsíců. Balíček potřeb, které se za vybranou částku poskytnou, obsahují sešity do všech předmětů, tužky, gumy, tabulky na psaní křídou a pravítka.

Nedostatek školních pomůcek totiž v chudinských slumech velmi komplikuje výuku. Děti jsou často nuceny psát si poznámky z několika předmětů do jednoho sešitu či si navzájem půjčují tužky a další školní pomůcky. „Chtěli bychom proto velmi poděkovat všem, kteří se na festivalu zapojili a přispěli. Vybraná částka pomůže zlepšit kvalitu výuky několika desítkám dětí z Čalantiky a dá jim možnost chodit do školy, kterou by jinak neměly,“ říká vedoucí projektu Jarmila Cihlářová. Poděkování z organizace ADRA míří také organizátorům festivalu a hudebnímu vydavatelství ROSA, které věnovalo hudební CD do soutěže, do níž se na festivalu zapojilo přes 170 mladých.

Čalantika je název chudinského slumu v Dháce a také centra pro vzdělání a volný čas, které zřídila organizace ADRA za podpory dárců v roce 2013. Centrum poskytuje základní vzdělání dětem ze slumu a podporuje je v tom, aby začaly chodit do školy a své vzdělání úspěšně dokončily.  Děti v chudinských čtvrtích často přicházejí o svoje dětství, od útlého věku totiž plní povinnosti dospělých a do školy chodit nemohou. Centrum Čalantika pomáhá právě těmto dětem k lepší budoucnosti.

Centrum Čalantika vzdělává také rodiče dětí, zlepšuje životní i pracovní podmínky rodin a je oporou celé místní komunitě.

Festival UNITED se uskutečnil od 21. do 23. srpna, konal se už počtvrté. Navštívilo jej na 3,5 tisíce lidí, především dospívajících a mladých. Akci pořádalo Občanské sdružení DEN – Vsetín ve spolupráci se slovenským festivalem CampFest a vsetínskými církvemi. 


zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.