14.1.2015

Pio Squad natočili v Bangladéši videoklip na podporu vzdělávání dětí ze slumu Čalantika

Začátkem loňského podzimu se známá jihlavská hip-hopová kapela Pio Squad po několika letech vrátila na pódia s jedinečným záměrem. Spoluprací s nevládní humanitární organizací ADRA se členové kapely rozhodli podpořit děti ve vzdělávacím centru Čalantika, které se nachází v blízkosti jednoho z nejchudších slumů v Bangladéši.

Sérii podzimních koncertů Pio Squad for Čalantika, na kterých mohli jejich návštěvníci přispívat na vzdělávání dětí v rámci veřejné sbírky, završila kapela tím, že se vydala přímo do Dháky, kde navštívila centrum Čalantika a během týdne zde natočila zbrusu nový pravý bangladéšský videoklip.

„Chceme udělat gesto, pohnout srdcem a přimět lidi přemýšlet dál, za hranice svého bytu a města. Věřím, že klip bude inspirací, že udělat něco dobrého pro druhé má smysl. A že stačí málo, abychom jinému člověku změnili život k lepšímu,“ vysvětlil jeden z členů kapely Martin Hrdlička (alias Eurodel) v rozhovoru pro Horácké noviny.

FOTO: Jan LátalSamotný text klipu vznikl až na místě, po setkání s realitou života v zemi s nejvyšší hustotou zalidnění na světě. Videoklip natočil režisér Jan Látal, autor některých předchozích klipů Pio Squad a mimo jiné tvůrce dvou dílů dokumentárního cyklu Expremiéři.

„My Evropané si neumíme ani představit podmínky, v jakých lidé v Bangladéši žijí. Ti lidé vědí, co je to málo, my ne. Běžně tam pracují děti od šesti let jenom proto, aby mohly přispět do rodinné kasy. To málo, co si vydělají, nepokryje ani jídlo s nájmem. Přesto si nestěžují na svůj úděl, jak jsme zvyklí tady u nás, a statečně se perou se životem. Jsou vstřícní a jsou schopni z toho nic, co mají, se i podělit,“ přiblížil také Eurodel.

 „Čekali jsme ledacos, ale já určitě ne to, jak vřele a s jakou pohostinností nás přijali. I v tom nejhorším prostředí slumu se s náma dělili o to málo, co mají, v jejich případě třeba šálek čaje, starou rodinnou fotku nebo kus brambory,“ říká další člen kapely Filip Konvalinka známý také jako Efko v rozhovoru pro server Bbarak

FOTO: Jan Látal„Jedinou možností jsou právě školy, jako je ta „naše“, kde se (děti) mohou učit a nic neplatit. Tak se naučí nejenom psát, číst, počítat, ale především se mohou opět stát „bezstarostnými“ dětmi, které si hrají, usmívají se a nemusí v nelidských podmínkách pracovat celý den. Darujme těm dětem alespoň kousek dětství a šanci lepší budoucnosti,“ uzavírá Eurodel s výzvou pro českou veřejnost.

Pio Squad vybrali na prvních čtyřech koncertech více než 30 tisíc korun, další část sbírky bude uzavřena na konci ledna oficiálním rozpečetěním druhé sbírkové kasičky ze zbývajících podzimních koncertů. Hudebníci zároveň zvou širokou veřejnost na svůj koncert 21. února 2015 do jihlavském SOUL music clubu, kde svůj nový bangladéšský videoklip uvedou ve slavnostní premiéře a kde sami po celý večer budou hrát jako DJs „PIO za pultem“. Více informací o připravovaném koncertě naleznete zde.

Přidejte se ke kapele Pio Squad a podpořte spolu s nimi děti ze slumu Čalantika ke vzdělání! Darovat se dá použitím jednoduché online platební brány.

Oba citované rozhovory jsou k dispozici v plném znění také na facebookovém profilu kapely.

FOTO: Jan Látal


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.