26.3.2020

Život v Bangladéši se zastavil kvůli COVID-19

Bangladéšani měli 26. března slavit 49 let nezávislosti. Místo toho musí zůstat doma. Pro chudé lidi, kteří nemají žádné zásoby jídla a přežívají ze dne na den z námezdní práce jde o nesmírně téžké období.

Na dnešní den připadá v Bangladéši Den nezávislosti. 26. března 1971 se Bangladéš odtrhl od Pákistánu a následovalo několik měsíců krvavých bojů. Odhaduje se, že pákistánská armáda a dobrovolnické propákistánské oddíly povraždily až 3 milióny civilistů.

Ulice jsou dnes však prázdné a slaví jen málokdo. Bangladéšská vláda uvrhla celou zemi do karantény kvůli COVID-19. Pro chudé lidi jde o nesmírně těžké období, protože si nemohou nakoupit potraviny na místních trzích a nikdo nemá ledničku se zásobami. Lidé žijí ze dne na den z námezdní práce a nyní jsou bez příjmu. Žádné sociální zabezpečení v Bangladéši neexistuje. Pro lidi z Čalantiky, kteří navíc přišli před dvěma týdny o střechu nad hlavou kvůli požáru, tak jde o další ránu. V přímém přenosu vidíme, jak společenské krize nejrůznějšího druhu nejvíce drtí chudé a slabé - nemají totiž žádné prostředky, jak jim čelit.

Za 9 dní skončí zákaz vycházení. Vláda jej pochopitelně může kdykoliv prodloužit. Doufáme, že život v Bangladéši se co nejdříve alespoň částečně obnoví. Pro milióny chudých lidí se totiž jedná o naprostou katastrofu.

 

zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.