7.2.2019

Sima chce být doktorkou, ve snu ji podporují i Češi!

Nadaná jedenáctiletá Sima sní o tom, že bude jednou jako doktorka pomáhat nemocným chudým lidem, kteří nemají na léčbu peníze. K dosažení jejího ušlechtilého cíle ji podporují nejen její rodiče, ale pomáhají i dárci z České republiky! Sima totiž chodí do vzdělávacího centra Čalantika.  

"Chci být doktorkou. Budu léčit chudé, kteří nemají dost peněz, aby si kvalitní léčbu mohli dovolit," říká tichým hlasem Sima. Sní o tom, že jednou bude pomáhat lidem. Mahmuda Akter Sima, studentka z Čalantiky, která chodí do 5. třídy, má 11 let a žije s rodiči v pronajatém domě v jednom ze slumů v Dháce.

Její tatínek Abbás je kuchař a maminka Shahnaj je služebná, která denně pracuje pro tři rodiny. Už předtím, než se Sima narodila, čelili její rodiče finančním problémům. Později, jako spoustu dalších lidí, i oni odešli do Dháky kvůli povodním na jihu Bangladéše. "Voda nám vzala veškerý majetek," řekl Abbas s hlubokou bolestí. "Přišli jsme do Dháky ve složité situaci a první měsíce jsem stěží dokázal vydělat na jídlo pro svou rodinu," dodal.

Sima je inteligentní a krásná dívka a touží být doktorkou. "Chci se postavit za chudé lidi, kteří potřebují pomoc. Každý den vidím jejich utrpení a snadno se dokážu vžít do jejich situace," říká Sima poukazující na lidi, kteří žijí ve slumu stejně jako její rodina. Navzdory tomu, že je velmi mladá a žije v chudých podmínkách, její sny jsou velké, a kdo ví, zda se její sen stane skutečností nebo ne!

"Já vím, že studium lékařství hodně peněz. Nevím, jestli si moji rodiče budou moci dovolit zaplatit za moje studium. Ale zatím se nevzdávám svého cíle," řekla Sima s oslnivou vůlí v očích.

Život ve slumu je vždy výzvou a Sima každý den s pevnou vůlí vstane, jde do školy a sní o tom, že jednoho dne se její život změní. "Chci, aby byla moje rodina finančně stabilní. Ráda bych, abychom žili na lepším místě než ve slumu a chci pokračovat ve studiu," doufá Sima.

Sima také krásně kreslí. Kromě toho pomáhá často mamince v domácnosti, například vaří, chodí pro vodu a uklízí. Tato cílevědomá dívka je oblíbená ve škole i ve slumu. Všichni ji mají rádi kvůli její pokoře a přátelským a slušně vychovaným způsobům.

Chcete se také zapojit a pomoci dětem v Bangladéši dosáhnout jejich snů?

 

 


zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.