24.8.2017

Po povodních hrozí v Bangladéši nebezpečí hladomoru

Potravinová pomoc, která je nyní v Bangladéši distribuována více než 200 000 obyvatelům zasažených povodněmi, nemusí v příštích týdnech stačit. Počet rodin v nouzi je tak vysoký, že se zástupci Organizace spojených národů obávají, aby nedošlo v následujících několika dnech ke kolapsu dodávek. 

Povodeň, která nyní zaplavila více než třetinu této nízko položené země, si dle bangladéšských vládních zdrojů již vyžádala 132 obětí a přímo zasáhla dalších více než 7,5 miliónů lidí.

,,Mnoho těch, které povodně zasáhli, přišli o všechno – domov, všechen majetek, úrodu.“ sdělila médiím ředitelka Světového potravinového programu Spojených národů Christa Rader. ,,Lidé jsou zoufalí a potřebují okamžitou potravinovou pomoc. Následky výpadku této pomoci v příštích týdnech by byly devastující.“ dodává Rader.

Tisíce rodin také skončili v provizorních přístřešcích na severozápadě země, přičemž návratem do svých domovů by riskovali extrémní hlad a chudobu.

Sezónní monzunové deště jsou sice životadárný zdroj pro farmáře napříč jihovýchodní Asií, ale způsobují záplavy a berou životy každý rok v období mezi červencem a zářím. Letošní povodeň je však nejhorší za několik let.

Úroda z více než 10 000 hektarů půdy (100km2) byla jednoduše spláchnuta pryč. Dalších 600 000 hektarů (6000km2) obdělávaných pozemků je zničeno, jak uvedlo bangladéšské ministerstvo přírodních katastrof.

Světový potravinový program poskytuje měsíčně 100 000 starších lidí, osobám se zdravotním postižením a domácnostem bez mužů 49 dolarů (1 085 Kč) po dobu tří měsíců na nákup nejzákladnějších potřeb především jídla.

Naše kolegyně Lucille z ADRA Bangladéš popisuje současnou situaci takto: ,,Povodeň je tento rok obzvláště silná. Kombinují se pokračující těžké deště s vodou vylévající se z koryt řek tekoucích z Nepálu a Indie. Tým ADRA Bangladéš tento víkend zasahoval ve dvou regionech, jako další krok bychom chtěli do humanitární akce zapojit i další týmy ze sítě ADRA ve světě. Tento rok také došlo k rozsáhlým sesuvům půdy a ještě před záplavami se v některých regionech prohnal cyklon. Dháka je relativně bezpečná, ale hlavní silnice jsou kvůli těžkým dešťům uzavřené. Díky bohu, všichni z našeho projektu jsou v pořádku."

V celém regionu stoupl počet obětí za poslední týdny na 800 mrtvých z Indie, Nepálu a Bangladéše. Vzhledem k tomu, že déšť v postižených oblastech neustává, předpovídají humanitární pracovníci, kteří v oblasti pracují, blížící se nedostatek potravin i vznik nemocí přenášených vodou.

 

Zdroj: http://bdnews24.com/bangladesh/2017/08/23/bangladesh-risks-devastating-hunger-after-major-floodsun


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.