9.10.2017

Pio Squad předávají štafetu Wohnoutům

V roce 2014 se hiphopová formace Pio Squad rozhodla podpořit svou tvorbou humanitární organizaci ADRA, o.p.s., konkrétně vzdělávací centrum Čalantika ve stejnojmenném bangladéšském slumu. Spolu se zástupci organizace vyrazila kapela přímo do terénu a natočila s dětmi ze slumu videoklip, který oslovil tisíce lidí. V navazující sbírce, kterou kapela spustila v rámci turné po České republice, se do kasiček, ze vstupného a na dalších akcích inspirovaných jejich kampaní podařilo vybrat úžasných 453 204,- Kč. Tyto prostředky umožnily otevření zcela nové „Pio třídy“, kde dalších 30 dětí získá díky vzdělání i šanci na lepší budoucnost.

Na úspěšný projekt PioSquad for Čalantika navazují Wohnouti pro Itibo.

Ve středu 4. října 2017 na festivalu Strahov OpenAir předají PioSquad pomyslnou štafetu Wohnoutům, kteří podpoří další projekt humanitární a rozvojové organizace ADRA. Ovšem místo do Bangladéše poputuje jejich pomoc do Keni.

Honza Homola ze skupiny Wohnout k tomu říká: „Když jsem uviděl klip kapely Pio Squad z Bangladéše, děsně se mi líbil. Jednak to je prostě dobrej klip i písnička, a pak je tam ten charitativní odkaz. Přebereme teď štafetu a frčíme udělat něco podobnýho do Afriky. Jelikož jsme cestovatelská parta a máme rádi takovýhle projekty, je to pro nás spojení příjemnýho s užitečným“.

V lednu 2018 se muzikanti z punk-rockové kapely Wohnout vydají do Afriky nejen, aby objevili krásy Keni, ale hlavně aby poznali nemocnici Itibo a natočili zde videoklip. Už během podzimní šňůry budou mít fanoušci na koncertech možnost přispět na projekt "Wohnouti pro Itibo", ze kterého bude financován nákup dýchacího přístroje pro podpůrnou a řízenou ventilaci pacientů. „Dýchací přístroj bude určený pro využití jak u dospělých, tak i dětí a novorozenců v kritickém stavu a v pooperační péči na našem oddělení JIP,“ řekl Aleš Bárta, manažer projektu Itibo.

Itibo, malá česká nemocnice v srdci Afriky

Itibo je projekt ADRA, o.p.s. v jihozápadní Keni, který inicioval a už 12 let vede zdravotník Aleš Bárta z Pardubic.  Na základě spolupráce s českými lékaři a lékařskými fakultami se do činnosti zapojuje množství lékařů či mediků z České republiky. I díky nim je možné v Itibu ročně ošetřit kolem 9.000 pacientů s různým typem zranění, v porodnici se narodí stovky dětí a pacienti z širokého okolí dostávají akutní i preventivní stomatologickou péči.   
Financování projektu je zabezpečeno sponzorskými dary, díky kterým byly zrekonstruovány zchátralé ambulance a laboratoř. Zcela nově vznikly zubní ambulance, porodnice a jednotka intenzivní péče.

ADRA, o.p.s. je součástí mezinárodní sítě humanitárních organizací ADRA, které působí ve více než 130 zemích světa. V České republice funguje od roku 1992. Poskytuje okamžitou humanitární pomoc v zahraničí při záplavách, zemětřesení, válečných konfliktech apod. Zároveň realizuje dlouhodobé rozvojové projekty s cílem poskytnout lidem žijícím v chudobě a ve špatných životních podmínkách takovou podporu, aby dokázali vzít život do vlastních rukou.
V České republice pomáhá ADRA při povodních a jiných mimořádných událostech. Vedle toho se 1800 jejích dobrovolníků pravidelně stará, aby lidé v nemocnicích nebo domovech s pečovatelskou službou nebyli opuštění. 


zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.