20.1.2019

Yesmin, talentovaná dívka bojující s chudobou

"Můj otec nás přivedl do hlavního města Bangladéše Dháky za lepším životem, když mi byly necelé 4 roky. Od té doby žijeme ve slumu Čalantika.  Bylo pro něj těžké najít dobrou práci a uživit tak naši rodinu. Začal pracovat jako dělník, ale jeho příjmy nebyly dost velké na to, abychom spolu se sestrou mohly chodit do školy. Vydělal tak akorát, aby koupil jídlo pro celou rodinu," říká Yesmin, jedenáctiletá dívka ze slumu Čalantika.

Yesminin tatínek se jmenuje Nasir a její matka je Nurjahan Begum. Rodina se přestěhovala do Dháky před sedmi lety z okresu Vola, který se nachází v jižní části Bangladéše. Její otec se dvakrát oženil a má tak dvě rodiny, o které se musí postarat. Když žili ve Vole, její otec chtěl  začít malé podnikání a půjčil si peníze. Nicméně, podnikání zkrachovalo a on o vše přišel. Aby splatil vzniklý dluh, rozhodl se přestěhovat se do Dháky a najít lepší práci, aby mohl dluh zaplatit.

"Tatínek měl ale nedávno nehodu a nemůže už manuálně pracovat. Moje maminka se rozhodla pracovat v továrně na oděvy, aby finančně přispěla naší rodině. Už když jsme žili ve vesnici, vždycky jsem chtěla chodit do školy, ale můj otec neměl dost peněz, aby mě tam mohl poslat. Jednoho dne moji rodiče slyšeli o vzdělávacím centru Čalantika od jednoho z našich sousedů a v roce 2012 mě přivedli do vzdělávacího centra Čalantika, které spravuje ADRA v Bangladéši. Ten den jsem byla tak šťastná, že to ani nemohu vysvětlit slovem ", vysvětlovala Yesmin spontánně její přijetí do centra Čalantika.

Toto není příběh pouze o Yesmin, ale o tisících dětí žijících v slumech. Chudé venkovské rodiny migrují do měst, které hledají lepší pracovní příležitosti. Místo toho ale žijí ve slumech a lepší životní podmínky a pracovní příležitosti zůstávají jen snem. Rodiny ze slumů musí často obětovat vzdělání svých dětí, zejména dívek, a nízkým příjmem pokrýt náklady na stravu, pronájem a dopravu. Dospívající dívky ve slumech se často stávají oběťmi sexuálního obtěžování, což může vést i k jejich vyřazení ze školy nebo práce a jejich bezmocné rodiče pak situace nutí, aby provdali své dcery v nízkém věku.

Yesmin je naštěstí výjimkou mezi mnoha dívkami. Od samého začátku studia dostává dobré známky ve svých školních zkouškách a nemá téměř žádné zameškané hodiny. V roce 2017 musela Yesmin podstoupit národní srovnávací zkoušky, které jsou po páte třídě povinné a zakončují tak povinnou školní docházku. Měla skvělé výsledky, všechny předměty měla na výbornou.

Cílem Yesmin je bojovat proti chudobě. Sama dobře ví, jaké to je pocházet z chudých poměrů, a proto má velký soucit pro ostatní žijící v chudobě. Vzhledem k tomu, že ji Čalantika pomohla v jejích nesnázích, tak i ona chce také podporovat lidi zápasící s problémy chudoby, zejména dívky žijící v slumech. Z tohoto důvodu se chce stát sociálním pracovníkem a pracovat v některé z nevládních organizací, které pomáhají v této oblasti.

Právě teď studuje v šesté třídě ve své škole a stále získává základní podporu z projektu Čalantika, jako jsou vzdělávací materiály, lékařská péče atd. Nejen Yesmin získala díky Čalantice vzdělání, ale i její otec měl možnost účastnit školení elektrikářů. Po ukončení výcviku je nyní Nasir opět schopen vydělat peníze na podporu své rodiny.

Yesmin a její rodina jsou velice vděčni Čalantice a všem, kteří se zasloužili o její fungování za to, že dělají jejich život lepší a že získali příležitost k lepší budoucnosti.

Chcete i vy podpořit chudé rodiny ze slumu a pomoci jim získat lepší podmínky k životu? 

Děkujeme všem podporovatelům projektu Čalantika !

 

Originální znění příběhu naleznete na stránkách ADRA Bangladéš.


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.