22.3.2018

Český dobrodruh zdolá na koloběžce již druhý kontinent. Letos tím pomůže i dětem z Čalantiky.

Marek Jelínek, který minulý rok zdolal Latinskou Ameriku na koloběžce, se letos vydá pokořit další kontinent. Cestu napříč Asií dlouhou 9 000 kilometrů zahájí 7. 4. 2018 a zpátky do Čech se chce vrátit do konce roku. Přilétá do hlavního města Indie Nového Dillí a pak už na koloběžce pokračuje až do Singapuru. Jeho snem je objet na koloběžce celý svět: „Když jsem se na Zemi narodil, chtěl bych její kultury osobně poznat.“

V průběhu cesty projede také chudý a nám méně známý Bangladéš. Právě tam navštíví několik škol, kde stovky děti studují jenom díky nám, Čechům. Organizace ADRA, se kterou letos Marek navázal spolupráci, podporuje v Bangladéši děti z těch nejchudších poměrů již od roku 1999. V den odjezdu slavnostně spustí společnou kampaň s názvem Dobroběžka. Díky ní bude možné na speciálním webu Markovu cestu sledovat na interaktivní mapě, číst si zápisky z cest a prohlížet si jeho krásné fotografie a videa z dronu. Zároveň zde budou lidé moci přispět právě na vzdělání dětí v Bangladéši a dát jim tak šanci chodit do školy i příští rok. Přispěním se zařadí i do slosování o výhry v podobě dětských koloběžek od generálního partnera expedice firmy Yedoo.

Z Bangladéše bude cestovatel Marek pokračovat do Barmy, ta se v posledních měsících objevovala v médiích hlavně kvůli násilí páchaném na muslimském etniku Rohingů. Napětí na bangladéšsko-barmské hranici povede nejspíše k tomu, že tento hraniční přechod nebude možné pro cizince na vlastním dopravním prostředku překročit. „Řeším to už měsíc v kuse, jsem i ve spojení s barmským ministerstvem zahraničních věcí,“ říká k tomu sám Marek. Pokud se situace nezmění, bude cestovatel nucen z Bangladéše do Barmy přeletět letadlem.

Kromě zmíněných zemí projede také Nepál, Thajsko, Laos, Vietnam, Kambodžu a Malajsii s tím, že zpáteční letenka bude, pokud vše proběhne podle plánu, Singapur-Praha. Přípravy na expedici začaly již v prosinci loňského roku, kdy zároveň proběhly poslední přednášky o předchozí cestě po Latinské Americe. Ve volných chvílích Marek sleduje dokumenty, cestopisy a zpravodajství a zjišťuje si informace o jednotlivých zemích. Hodně práce zabere také zařizování veškerých víz a plánování trasy. Navíc trénuje na koloběžce a to až desítky kilometrů denně. Během expedice totiž musí ujet denně 70 až 80 kilometrů. 

Protože je Marek dobrodruh, na cestu se velmi těší, i když připouští, že bude náročná: “Jednak jedu sám, ale hlavně mě čeká monzunové období - obrovské vedro a deště. Všude bude bahno a Barma a Laos nemají zpevněné cesty,“ říká ke svým největším obavám. Nejvíce se těší na Laos a Vietnam, ale samozřejmě také na to, jak se budou děti ve školách v Bangladéši radovat z návštěvníka na koloběžce. "Koloběžka otevírá dveře, reakce lidí jsou vřelé. Navázání kontaktu s nimi je pak mnohem lehčí," vysvětluje Marek s tím, že právě proto tak rád jezdí na tomto dopravním prostředku. „V Latinské Americe nad tím častou kroutili hlavami a ptali se po motoru,“ popisuje dosavadní zážitky.

Cestování je Markova životní náplň: „Cestování je součást mého života. Žádný vzor bohudík nemám, čili nemám koho kopírovat. Na cestách jsem po celý svůj život. Letadlem jsem letěl prvně v osmi letech do Leningradu, pak jsem cestoval s hokejovým týmem a hudebním orchestrem po Evropě,“ uzavírá Marek s úsměvem na tváři a s přáním, aby kampaň sledovalo co nejvíce lidí.

Na speciální web, kde budete moci Markovu cestu živě sledovat a zároveň podpořit vzdělávání dětí v Bangladéši se můžete těšit již brrzy! 


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.