11.12.2017

Čeho jsme společně dosáhli v Čalantice v roce 2017

Jménem dětí a maminek z našeho centra Vám srdečně děkujeme za Vaši podporu v tomto roce! Další rok činnosti našeho vzdělávacího centra je téměř za námi a proto nastal čas Vám hrdě představit letošní výsledky našeho projektu. Připravili jsme pro Vás přehlednou grafiku a jednu velmi dobrou zprávu. 

Náš projekt se věnuje širší škále aktivit, než "jen" těm, které souvisí se školní docházkou dětí. Na tu se zaměřujeme v první řadě, ale jak už asi víte, pracujeme i s rodinami, především maminkami dětí z našeho centra. 

Letošní rok jsme začali tím, že jsme prostřednictvím našeho partnera ADRA Bangladéš, provedli výzkum situace všech 80 dětí zapojených do našeho projektu. Museli jsme také najít náhradu za 7 dětí, které po ukončení loňského roku odjeli se svými rodinami zpátky do svých rodných vesnic. Zatím je toto jediným důvodem, z jakého děti do našeho centra přestanou chodit a ukončují školní docházku v Dháce. Cílem těchto rodin bylo našetřit si dostatek peněz na to aby si mohli v rodné vesnici koupit pozemek, protože jim velmi často jejich původní dům smetli povodně. Někdy se také vrací kvůli nemocným rodičům nebo příbuzným. Naše učitelky a sociální pracovnice však kladli těmto rodinám na srdce, aby dítě posílali i do vesnické školy, tak aby navázali tam, kde v Dháce skončili. 

Pro rodiče jsme již třetím rokem organizovali kurzy gramotnosti a to každý den jeden, vždy pro jednu z pěti skupin maminek týdně. Dvakrát ročně probíhají workshopy ve spolupráci s místním Ministerstvem školství - ten poslední v listopadu byl zaměřený na téma důležitosti vzdělání pro lepší budoucnost dětí, maminky si odnesli nejen cenné informace, ale také malou svačinu a byli z akce nadšené. Třikrát ročně také organizujeme setkání rodičů, kde řešíme jejich připomínky a názory na to, jak naše centrum funguje.

Jednou měsíčně zaměstnanci našeho centra chodí pro inspiraci do ostatních institucí, škol a neziskových organizací, aby mohli porovnat naši činnost s ostatními. Jednou týdně pak probíhají setkání na téma hygiena a zdraví, kde mohou děti a rodiče řešit konkrétní zdravotní problémy, nechat se vyšetřit a anebo se dozvědět o prevenci různých nemocí (ve slumu je například hodně případů horečnatých onemocnění dengue a letos i nová mutace této nemoci přenášené komáry) nebo o  bezpečném těhotenství a porodu. 

Naše sociální pracovnice pak dochází na pravidelné bázi přímo do rodin ve slumu a řeší s nimi jejich nelehký život. Kromě toho vede kurzy pro ženy, a jak sama říká, ty se jí svěřují téměř se vším, co se v jejich životech děje. Nachází  se tak v mnoha rolích a nelehké pozici zpovědnice. Setkává se s případy nechtěného těhotenství, domácího násilí, traumat či pocity marnosti z nenalezených pracovních příležitostí. 

K tomu všemu naše kuchařka a její pomocnice uvařili 19 120 obědů, dětem jsme rozdali učebnice, uniformy, batohy a další školní pomůcky, pravidelně sledovali jejich růst a zdraví vývoj (měření BMI). Díky podpoře ADRA Francie jsme také koupili vodní filtr, díky kterému děti pijí v centru 100% nezávadnou vodu. 


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.