5.3.2019

Čalantika v roce 2018! Co se díky vám povedlo?

Všech 85 dětí z bangladéšské Čalantiky a jejich maminky podpořilo v minulém roce více jak 500 dárců z Česka. Co dalšího se povedlo zajistit pro chudé rodiny v Bangladéši v minulém roce?

Vzdělávací centrum Čalantika, které se nachazí u jednoho z mnoha chudinských slumu v bangladéšské Dháce, podporuje ADRA ČR už od roku 2013. Centrum se každým rokem zvětšuje a dětí přibývá. To by však nebylo možné bez více než 500 dárců z České republiky. 

Do centra docházelo v minulém roce celkem 85 dětí. Nejmladší navštěvovaly školku, starší děti do 5. třídy zde měly 5x týdně studium předmětů: bengálština, angličtina, matematika, vědy, náboženství a sociologie. Děti v druhé třídě se ještě také věnovaly čtení a kreslení.

Čtyřikrát ročně děti absolvovaly preventivní lékařskou zdravotní prohlídku. Paní doktorka kontroluje nejenom běžný vývoj dětí, ale také to, zda se jim dostává kvalitní výživy. Lehkou podvýživu zaznamenala lékařka u 4 dětí. Stejně tak mají s paní doktorkou z Čalantiky možnost řešit akutní problémy a nemoci. Paní doktorka jim buď pomůže sama, nebo je odkáže na další odborníky. Celkem tak řešila v minulém roce 201 akutních případů.

 

 
V Čalantice dostávají děti pravidelně výživné jídlo. Oběd vždy musí splňovat domluvené nutriční hodnoty a poskytnout tak dětem dostatek živin pro jejich růst. V centru se v roce 2018 vařilo celkem 220 dní a děti snědly dohromady 14 764 obědů.

 

 

 

Čalantika také v tomto roce poprvé podporovala absolventy centra v jejich dalším studiu. Vzdělávací centrum pomáhalo do minulého roku děti od školky do 5. třídy. Prvních 5 žáků, kteří Čalantiku navštěvovaly od 1. do 5. třídy a nyní jsou v 6. třídě, jsme se rozhodli pomáhat i nadále materiální pomocí. Do centra tyto děti nechodí pravidelně, ale Čalantika jim nadále pomáhá platit školní poplatky, učebnice a psací potřeby. Také mají nadále možnost účastnit se pravidelných lékařských prohlídek. Usilujeme tak o to, aby děti dále pokračovaly ve studiu. Podmínkou této podpory je pravidelná školní docházka dětí.

V březnu minulého roku se konal školní výlet mimo Dháku. Děti měly tentokrát možnost podívat se do Banghabandhu Safari Parku, kde viděly různá zvířata a učily se jejich jména. Tyto výlety se uskutečňují jednou ročně a jejich cílem je vzdělávat děti více interaktivně.

Centrum podporuje i dospělé. Pravidelnou podporu dostávají hlavně maminky všech 85 dětí, kterým centrum nabízí lekce zaměřené na gramotnost a zdraví. V minulém roce bylo tak 200 lekcí gramotnosti. Maminky jsou rozděleny do menších skupin, aby lekce mohly být efektivnější. Konaly se také tři workshopy pro všechny rodiče. Tentokrát byly tématem práva žen, těhotenství a dětská práce. Tyto kurzy mají vzdělávat maminky i v dalších oblastech.

Pracovnice Čalantiky také navštěvuje rodiny přímo ve slumu. U dětí, které mají problémovou docházku, připomíná rodičům, jak je důležité vzdělávání. Motivuje tak dítě i rodiče k pokračování ve studiu místo posílání dětí do práce. Stále jsou totiž takové případy, kdy rodina má tak nízké příjmy, že posílá některé z dětí do práce. Všem členům rodiny také opakovala zásady při dodržování hygieny. Tyto návštěvy pomohly snížit absenci dětí ve škole. Třikrát za rok se také konaly třídní schůzky, kterých se průměrně účastnilo 73 maminek.

Nic z toho by nebylo možné díky Vám, dárcům. V tomto roce se nám podařilo dojednat a uskutečnit spolupráci s firmou ADLER Czech, a.s., která se tak stala hlavním sponzorem centra Čalantika. Adler patří mezi přední dodavatele reklamního textilu u nás a velká část jejich produkce pochází právě z Bangladéše. Marketingová ředitelka firmy Martina Weberová ke spolupráci dodává: "Chceme vracet tam, odkud bereme".

Velkou radost máme z počtu individuálních dárců. V roce 2018 pomohlo více než 500 dárců. Přesný počet nejsme ani schopni vyčíslit, neboť někteří dárci přispěli darem na veřejnou sbírkou do kasičky v rámci benefiční akce. Čalantiku v roce 2018 provázelo hned několik kampaní. Freestyle Mondays uskutečnily 12 benefičních koncertů, Marek Jelínek ujel tisíce kilometrů na koloběžce Dobroběžce, sportovci z AdraBěhu si daly do těla v Letenských sadech, milovníci jógy se sešli zase v Riegrových a milovníci umění přispěli v rámci výstav Žanety Láskové. To vše na pomoc dětem v Bangladéši.

Do podpory Čalantiky se tak zapojilo spoustu individuálních dárců a také hodně firem, ať už finančním darem, nebo materiálním darem na podporu kampaně. Celkem se vybralo krásných 1,3 miliónu korun pro děti ze vzdělávacího centra v Bangladéši. 

A co bude dál? 

Doufáme, že budete s námi pomáhat v Bangladéši i v tomto roce. Díky partnerství s Adlerem máme nyní větší finanční jistotu a společně máme vizi rozvíjet centrum i jeho aktivity. A budeme moc rádi, pokud se do pomoci zapojíte i vy :)


zpět na aktuality

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.