7.11.2019

Budoucí doktorka Sanjida

Sanjida je třináctiletá slečna, která chodí do IV. třídy. Se svou sedmičlennou rodinou žije ve slumu Čalantika už 8 let. Do Dháky se přestěhovali poté, co jim povodně vzaly veškerý majetek a zničily úrodu. Sebevědomá Sanjida je skvělou studentkou a jednou z ní bude doktorka. 

Sanjida pochází z velké rodiny. Má tři sourozence. Starší bratr a sestra mají již vlastní rodiny a její 14 letá sestra pracuje v tiskárně. Ve slumu žijí také její sestřenice s rodinami.

Do Dháky se přestěhovali z jižní části Bangladéše, z oblasti Bhola, která je známá častými povodněmi. I Sanjidině rodině sebraly povodně veškerý majetek a zničily úrodu.  

Před 4 lety přihlásila maminka Sanjidu poprvé do podpory projektu Čalantika. Bohužel nedlouho po té měl její tatínek strašlivý pracovní úraz, kdy spadl z lešení z výšky několika metrů a vážně si poranil koleno a hrudník. Nemohl tedy dál pracovat a rodina nebyla schopna uhradit náklady na život v Dháce. Sanjidin tatínek Khokhon pracoval jako námezdní dělník, tedy každý den dělal něco jiného a dostává zaplaceno denně. Vydělal tedy asi 5000 taka měsíčně, což je asi 1349 Kč. I ve slumu musí ale platit nájem na jejich malé příbytky.

Rodina se rozhodla přestěhovat se zpět do vesnice a tak Sanjida studium přerušila. Na vesnici se její starší bratr oženil a starší sestra vdala. I když se rodině poměrně dařilo, tatínku stav se nelepšil a potřeboval léčbu. Rodina se tedy opět vrátila do Dháky. V té době ale nebylo v projektu Čalantika místo, aby Sanjida mohla znovu studovat. Po několika měsících se však uvolnilo a tak Sanjida může chodit už dva roky do školy.

Maminka pracuje jako služebná za 4000 taka měsíčně. Starší bratr Sanjidy pracuje v továrně na výboru lahví a vydělá si 8000 taka měsíčně a tak i on může ještě přispívat do rodinného rozpočtu.

A čím by chtěla být Sanjida? „Chci studovat medicínu a lékařství. Ráda bych pomohla lidem, kteří nejsou z privilegované vrstvy lidí v Bangladéši jako já a potřebují lékařskou pomoc,“ říká Sanjida sebevědomě.

Rodina je moc vděčná za centrum Čalantika, které pomáhá jejich dceři ke vzdělání a k dosažení jejího snu mít jednou lepší budoucnost.

 

Chcete pomoci školákům jako je Sanjida? Průměrné náklady na podporu studia bangladéšských školáků v Čalantice činí měsíčně 600 Kč. Pomoci můžete ale také přispěním na nákup uniforem, školních pomůcek, nebo teplých obědů. 

 


zpět na aktuality


> <

Čalantika ADRA

Copyright © 2024 ADRA
Web vytvořila B Media Solutions s.r.o.